Naredba Europskog parlamenta

Zrak u vrećici čipsa konačno postaje prošlost

Objavljeno: 29.11.2023. zagorjeinternational

Ono što ljude frustrira su pakiranja prehrambenih artikala u trgovinama, odnosno, činjenica da često gramaža koja je označena na odgovara stvarnoj. Posebna priča su pak grickalice poput čipsa jer su vrećice najčešće napola punjene zrakom. Međutim, kako je rekla europarlamentarka Biljana Borzan, to će uskoro postati prošlost. 

– Čak 73 posto građana EU kaže da su bili zavarani velikom ambalažom proizvoda. Naime, premda na proizvodu piše količina, potrošači nerijetko “odokativno” procjene količinu sadržaja, a kad dođu kući, neugodno se iznenade. Dobivam jako puno upita građana za proizvode poput čipsa, pahuljica, pa čak i proizvode koji dolaze u bocama – kazala je Borzan u priopćenju za javnost, prenosi Index.hr.

– Europski parlament je zato potvrdio zabranu pakiranja čiji je isključivi cilj zavarati potrošača oko količine samog proizvoda poput nepotrebnih slojeva ambalaže ili lažnog dna. Prosječan stanovnik EU baci oko 188.7 kg ambalažnog otpada, a u Hrvatskoj se baci oko 75 kilograma, od toga se samo manji dio reciklira. Ovom odredbom ćemo osigurati da građani dobiju najviše za svoj novac, ali i zaštiti okoliš – napisala je Borzan. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba