Lijepa gesta, svaka čast

Engleski liječnici nisu mogli pomoći bebi, pa je Italija poslala avion

Objavljeno: 26.04.2024. zagorjeinternational

Talijanska vlada poslala je vozilo hitne pomoći u vojnom zrakoplovu koje je pokupilo novorođenče iz bolnice u Bristolu. Ovaj vrlo neobičan potez povučen je nakon što su roditelji rekli kako liječnici u Engleskoj više ništa nisu mogli učiniti za njihovog sina, prenosi Index

Novorođenče, staro manje od mjesec dana, još uvijek nije dobilo ime. Sky News piše da su roditelji miješanog talijanskog i nigerijskog podrijetla, ali su stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva. Talijanska vlada objavila je kako novorođenče ima “vrlo ozbiljnu srčanu malformaciju” i da je intervenirala nakon što Kraljevska bolnica za djecu u Bristolu nije mogla ponuditi daljnje liječenje. 

Talijanski odvjetnik i bivši senator Simone Pillon izjavio je kako je bolnica vodila pravni postupak s roditeljima oko prekida liječenja, ali da je u konačnici pristala na talijansku ponudu. Pillon, koji je ranije intervenirao kako bi pomogao drugim roditeljima da svoju djecu odvedu u Italiju na liječenje, nazvao je ovaj slučaj značajnim u pedijatrijskoj skrbi. 

Smatra kako se ovime otvara put da se djeci ponudi liječenje u inozemstvu a da roditelji ne budu izvedeni pred sud kao što se događalo u brojnim ranijim slučajevima kada su roditelji željeli da se liječenje njihovog djeteta nastavi u drugoj državi. 

– Vjerujem da smo svi na dobitku ako pronađemo način suradnje u najboljem interesu djece. Nema gubitnika. Zahvaljujemo bolnici i britanskim liječnicima. Obitelj je također zahvalna – kazao je Pillon. 

– Odluka je važna kako bi se zajamčila sigurnost bebe. Vjerujem da smo danas napisali dobru stranicu u odnosu između Italije i Ujedinjenog Kraljevstva te između talijanskih i britanskih liječnika u najboljem interesu djece – dodao je.  

Ured talijanskog premijera priopćio je kako je let C130 zračnih snaga sletio u zračnu luku Ciampino nedaleko od Rima u 18:30 u utorak s “novorođenčetom talijanskog državljanstva, rođenim u Ujedinjenom Kraljevstvu”. Beba je prebačena u pedijatrijsku bolnicu Bambino Gesu u Rimu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba