KRAPINA: Obilježen dan borbe protiv nasilja nad ženama

‘Nasilje se ne događa negdje drugdje, nasilje je među nama’

Objavljeno: 27.11.2023. Martin Cuk

U sklopu preventivnog projekta ‘Lily’ u Festivalskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina održano je premijerno predstavljanje edukativne predstave ‘Vrijeme Leptirica’ u cilju osvještavanja mladih o nasilju među nama i prevenciji istog.

Predstavnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin osvrnula se na održanu interaktivnu kazališnu predstavu na temu ravnopravnosti spolova, na zaštitu žena od nasilja te na učenike Srednje škole Krapina koji su reagirali pozitivno.

– Ravnateljstvo policije u suradnji s Policijskom upravom krapinsko – zagorskom provelo je edukativni program koji uključuje interaktivnu kazališnu predstavu na temu ravnopravnosti spolova i prije svega zaštite žena od nasilja – rekla je Petrijevčanin te nadodala:

– Učenici Srednje škole Krapina pokazali su iznimno zanimanje. Pozitivno reagiraju na ovu temu i drago nam je da ravnateljstvo policije i Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s PU krapinsko – zagorskom danas upriličilo ovaj događaj. Vjerujemo da će učenici i učenice otići svojim domovima obogaćeni dodatnim znanjem na ovu temu u koju ulažemo velike napore, uključujući službu za prevenciju ravnateljstva policije ministarstva unutarnjih poslova, ali i sve policijske uprave diljem Hrvatske. Zahvalni smo svima koji su sudjelovali i nadamo se da će naš doprinos boljem društvu, u smislu što manje nasilja, ne samo nad ženama nego općenito, biti što veći u narednom periodu – zaključila je Petrijevčanin.

Tabu tema

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je da mu je zadovoljstvo biti ovdje te je istaknuo da je nasilje i dalje tabu tema te da je potrebno intervenirati u situacijama nasilja, ali i spriječiti buduće moguće devijantno ponašanje kod djece.

– Veliko mi je zadovoljstvo da smo danas ovdje u Krapini obilježili dan borbe protiv nasilja nad ženama gdje je odigrana jedna uistinu teška predstava, ali puna važnih poruka. Moramo biti svjesni da se nasilje ne događa negdje tamo daleko, nasilje je oko nas samo ga treba vidjeti i prepoznati – rekao je gradonačelnik Gregurović i nadodao:

– Na žalost, nasilje je i dalje tabu tema i oni koji osjećaju nasilje, oni koji doživljavaju nasilje, ponekad se boje reći radi srama što će reći okolina, a ponekad i zbog straha od nasilnika. Svi mi kao društvo moramo prepoznati gdje se to događa, ne smijemo zabiti glavu u zemlju i šutjeti, već moramo potaknuti i ohrabriti takve ljude koji doživljaju nasilje da potraže pomoć jer sigurno će na taj način biti spašeno mnogo života. Isto tako, možda će se prevenirati neko buduće devijantno ponašanje od strane djece koja će možda to doživjeti kao nešto normalno jer na drugo nisu naučili – dodao je gradonačelnik i saborski zastupnik.

Dobar sustav

Zamjenica župana Jasna Petek rekla je kako Krapinsko – zagorska županija ima jako dobro razvijen sustav podrške žrtvama obiteljskog nasilja. Istaknula je kako je jako bitno da mlade odgajamo da ne toleriraju nasilje.

– Krapinsko – zagorska županija ima dobro razvijen sustav podrške žrtvama obiteljskog nasilja, međutim ono što je jako važno a to je mnogo preventivnih aktivnosti koje se trebaju provoditi prije svega s djecom a posebno s mladim ljudima. Stoga mi je jako drago što je ravnateljstvo policije odlučilo srednjoškolcima i srednjoškolkama Krapine pokloniti jednu vrlo tešku ali kvalitetnu predstavu ‘Vrijeme leptirica’ u kojoj se zapravo progovara o nasilju i na neki način ih se želi zdrmati, senzibilizirati zapravo na činjenicu da se nasilje ne događa negdje drugdje već je nasilje među nama, u našoj obitelji, među našim prijateljima, među našom rodbinom, susjedima, u našem mjestu. Ono što bi svakako željela poručiti je da djecu i mlade trebamo odgajati da zamjećuju nasilje, da ne toleriraju nasilje, da se aktiviraju i da hrabrimo zapravo žrtve nasilje da im budemo podrška u prijavljivanju nasilja – rekla je zamjenica Petek te nastavila:

– Kao što sam rekla, u županiji postoji sustav podrške ali jako je važno da do nasilja ne dođe a da bi to tako bilo mladi moraju znati koji su pojavni oblici nasilja i što zapravo dovodi do nasilja. To su prije svega rodna neravnopravnost, mnoge predrasude i mnogi stereotipi kojima robujemo svi. Stoga mi je jako drago što u županiji imamo dvije odlične akcija ‘I tebe se tiče’ u kojima žrtve nasilja poručuju svojoj okolini što i kako su doživjele nasilje, kako su se borile s nasiljem i kako su pronašle snagu za novi početak i jedna isto tako odlična akcija koja je u tijeku, kojom obilježavamo 16 dana aktivizma – znači od međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do dana ljudskih prava – u kojoj svaki dan zapravo stavljamo na dnevni red jednu od predrasuda i demantiramo je. Time želi pokazati koliko su predrasude i stereotipi u podlozi raznih oblika nasilja. Važno je da mlade educiramo,  senzibiliziramo ih, informiramo, a danas smo to zapravo svi zajedno i učinili – objasnila je zamjenica župana Jasna Petek.

Zamjenik načelnika PU krapinsko – zagorske Robert Pavić rekao je kako je Krapinsko – zagorska županija jedna od najsigurnijih županija i s najmanjom stopom kriminaliteta.

– Naša županija jedna je od najsigurnijih s najmanjom stopom kriminaliteta u državi. Također, i ostali mjerljivi elementi sigurnosti su dobri. Smatramo da se i naši građani i subjektivno sjećaju sigurnima. Danas smo svi skupa poslali jasnu poruku da je nasilje društveno neprihvatljivo ponašanje. Možda i najvažnija poruka policije “Prijavite nasilje. Imajte povjerenja u policiju i prijavite svaki oblik. Ako smatrate da ste žrtva, prijavite policiji” – zaključio je zamjenik načelnika Pavić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba