NE IDE SVE PREMA PLANU: Iako je cilj bio da se do kraja ove godine sruše sve oštećene kuće, to se ipak nije dogodilo

BAČIĆ: U KZŽ je dovršena 61 kuća, u realizaciji ih je 10 i trebale bi biti gotove do ožujka. Osim ove koju smo sada obišli 

Objavljeno: 27.11.2023. Vanja Hozmec

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić obišli su danas na području Donje Stubice, točnije u Donjoj Podgori, gradilište obnove nakon potresa na kojem se uklanjala kuća teško oštećena od potresa. 

S obzirom na to da se kuća nalazi na nepristupačnom terenu, preko potoka, te je za potrebe uklanjanja kuće, a potom i gradnje zamjenske, u suradnji s HV-om izgrađen privremeni pontonski most, obilasku su nazočili i inženjeri HV-a koji su postavljali most. 

U samo tri dana 

– Ovaj lansirni most koji je napravljen za samo tri dana. Naša inženjerska pukovnija je sve odradila bez ikakvih problema i pokazala spremnost da i dalje bude na raspolaganju, ne samo kad govorimo o obrani i sigurnosti Republike Hrvatske, nego kada govorimo i o obnovi od potresa te svih onih drugih elementarnih nepogoda koje su proteklih nekoliko godina nažalost zadesile Hrvatsku. Hrvatska vojska je uvijek bila spremna pomoći i tako će biti ubuduće – poručio je ministar obrane Ivan Anušić. 

Ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je zadovoljstvo što se danas konačno počelo s radovima i na ovoj obiteljskoj kući koja je dosad bila nedostupna zbog potoka koji je otežavao pristup teškoj mehanizaciji. 

– Posao oko uklanjanja i ugovaranja ove zamjenske obiteljske kuće dovršen je u svibnju, u vrijeme kada smo počeli izgradnju šest obiteljskih kuća na području Donje Stubice, no ovu nismo tada mogli ni ukloniti, ni početi graditi novu, s obzirom na to da je potok onemogućavao teškoj mehanizaciji da do nje dođe. Odlučili smo napraviti ovaj most i tim postupkom dokazujemo koliko je Vladi RH važno obnoviti sve obiteljske kuće na području cijele zemlje – istaknuo je Bačić. 

Poručio je potom da se radovi nastavljaju istom dinamikom. 

– Na području Krapinsko – zagorske županije smo dovršili mnoge projekte iz Fonda solidarnosti ili su pri samom kraju. Tu smo imali konstrukcijsku obnovu 156 objekata za koje je iz Fonda isplaćeno 117 milijuna eura. To je samo segment koji se odnosi na obnovu zgrada javne namjene te projekte komunalne i prometne infrastrukture. Nastavljamo i s obnovom privatnih kuća. Dosad je obnovljena 61 lokacija, bilo da se radi o izgradnji zamjenske kuće ili konstrukcijskoj obnovi – naveo je Bačić pa dodao: 

– Sukladno projektu i ugovoru, vjerujem da ćemo ovu kuću dovršiti u zadanom roku, a nadam se i da ćemo do obljetnice zagrebačkog potresa dovršiti svih šest kuća koje su trenutno u izgradnji na području Donje Stubice – rekao je ministar.

Bačić je dodao da je preostalo još napraviti 20-ak zamjenskih obiteljskih kuća na području naše županije, a još ih je osam prije toga potrebno ukloniti. Trenutno ih je u nekoj fazi realizacije 10, a jedna je dovršena. 

– U petak smo dovršili javnu nabavu za četiri obiteljske kuće i pred nama je još devet objekata s kojima idemo u realizaciju i javnu nabavu za izvođenje radova u narednom periodu. Vjerujem da ćemo te objekte dovršiti do 1. ožujka – dodao je ministar. 

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić istaknuo je da se nada kako će obitelj sljedeći Božić dočekati u novoj kući, a to bi bilo i krajnje vrijeme s obzirom na činjenicu da na to čekaju već pet godina. 

‘Nismo uspjeli’

Župan Željko Kolar rekao je da je cilj bio da se sve kuće sruše ove godine, no to ipak nije uspjelo. Glavni je problem bio nedostatak građevinskih radnika. 

– Ima tu i objektivnih i subjektivnih razloga. Sigurno da ona utrka s Fondom solidarnosti, gdje smo morali u određenom roku potrošiti sredstva, je onemogućila javljanje na natječaj građevinskih tvrtki koje jednostavno nisu mogle odraditi više posla nego što je bilo moguće. Međutim, sada tog opravdanja više nema, tako da ja očekujem i apeliram da srušimo ovaj ostatak kuća u prvoj polovici sljedeće godine i da pripremimo svu dokumentaciju da polovicom prve godine i počnemo raditi sve ostale zamjenske kuće – rekao je Kolar te poručio: 

– Mi ćemo i dalje nastaviti surađivati s Ministarstvom. Naša koordinacija je na tjednoj razini, dobra je, ali vjerujem da su se sad stvorili i uvjeti na tržištu da Ministarstvo neće morati poništavati natječaje nego da će biti dovoljno gospodarskih subjekata iz građevinskog područja koji će se javiti na natječaj. Ja apeliram i molim građevince s područja Krapinsko – zagorske županije da ne uzimaju poslove na moru nego da rade tu doma i da ljude vratimo u svoje kuće.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba