“Da bi znao kuda ideš, moraš znati odakle dolaziš”

BRAVO! Općina Donja Voća se fokusira na prirodnu i kulturnu baštinu! Na četvrtom je mjestu po ulaganju u kulturu

Objavljeno: 22.11.2023. zagorjeinternational

Prema podacima koje je objavio portal Načelnik.hr, Općina Donja nalazi na visokom četvrtom mjestu među svim hrvatskim županijama po ulaganju u kulturu. Usredotočila se na očuvanje jedinstvene prirodne i kulturne baštine i doista se može pohvaliti raznolikošću bogatstva kulturne baštine. 

Ponosnim ih čini činjenica, ali i donosi odgovornost, da sačuvaju prirodu te da i nove generacije nastave njegovati tradicije svojih predaka. Samosvijest o tom bogatstvu važan je temelj za daljnji razvoj društva u cjelini jer da “Da bi znao kuda ideš, moraš znati odakle dolaziš”.

Velik dio “kotača” su i njihove udruge, osobito “KUD Voća” koji neumorno radi na očuvanju brojnih starijih običaja i tradicija kroz uključenja i kreiranja različitih manifestacija kojima se zapravo održava kultura njegovanja i odnosa prema baštini, ali i ljudima koji su svojim radom doprinijeli današnjem kulturnom bogatstvu općine.

Naravno, njihova nastojanja itekako financijski prati i Općina koja je u odnosu na prethodne godine u iznosu od 100 posto povećala izdvajanja za projekte i programe promicanja kulture i zaštitu kulturne baštine. Uz izdvajanje sredstava za organizacije civilnog društva povećana ulaganja bila su usmjerena i na očuvanje i zaštitu turističkog bisera spilje “Vindije”. Nadalje, u sljedećem razdoblju uz usredotočenje posebice na našu špilju Vindiju, radi se i na projektu rekonstrukcije i izgradnje galerije u čast Slavka Stolnika, jednog od velikana hrvatskog naivnog slikarstva.

Općina Donja Voća i dalje će nastaviti njegovati tradiciju kao jedan o temeljnih stupova razvoja te će raditi na promociji kroz brojne projekte i manifestacije kojima žele istaknuti dodatnu vrijednosti kulturne baštine. Integracijom autentične ruralne ponude i suvremenog interpretiranja baštine, Voća se otvara svijetu kao destinacija koja živi u skladu s prirodom i tradicijom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba