Upoznajte izuzetne proizvode OPG-a “Šinjorina Smokva”

Tajna je u sastojku, a to je da je uvijek samo jedan

Objavljeno: 19.11.2023. zagorjeinternational

U malom selu Poljica, nedaleko Zadra, smjestio se OPG “Šinjorina Smokva” kojeg su prije 20 godina pokrenuli Sandra Babac i Alan Damjanić. Od tada su na tržište plasirali pet jedinstvenih, potpuno ekoloških pekmeza bez ikakvih aditiva i to od smokve, dunje, višnje maraske, mandarine i šljive. 

Krenuli su skromno, no kroz 20 godina rada, upornosti, učenja i inovacija, danas su u samom vrhu.

– OPG smo osnovali 2004. godine, no prve staklenke pekmeza u kućnoj radinosti sam napravila 2003. godine. Prvi ozbiljniji prostor u kojem smo radili preradu imali smo 2007. godine, a 2012. smo prešli u mini-pogon za preradu voća – započela je priču Sandra Babac.

‘Čak ni šećer’

– Voće koje mi proizvodimo je ekološki certificirano što znači da nije tretirano nikakvim kemikalijama u nasadu niti umjetnim gnojivima. Sve pekmeze radimo na isti način, tako što zgušnjavamo voće do određene konzistencije i pritom ne dodajemo apsolutno ništa, pa niti šećer. Naš moto je “Samo jedan sastojak – ekološko voće” – istaknula je naša sugovornica.

“Šinjorina Smokva“ i “Šinjorina Mandarina” mogu se naći na policama ‘Kauflanda’, ali i na drugim lokacijama. Također, jedan manji dio proizvodnje izvoze u zemlje kao što su Austrija, Njemačka i Slovenija, a Švedska im je najdugovječniji uvoznik. 

– Zahvaljujući ‘Zelenoj medalji’, koju je ‘Kaufland’ prošle godine dodijelio najboljem ekološkom proizvodu, našli smo se na njihovim policama u cijeloj zemlji, pa tako i kod vas u Zagorju. Ima nas u još nekim probranim suvenirnicama, kao što je ‘Drachenstein’ kod Dvorca Trakošćan, u zračnim lukama i delikatesnim trgovinama kao što je npr. ‘Gligora’. Osim što su proizvodi zdravi, ujedno su i gastro-suveniri, pa ih turisti rado kupuju – rekla nam je Babac. 

Trenutačno rade pet vrsta pekmeza.

– Radimo pekmeze od maraske, smokve, šljive, dunje i mandarine. Iz vlastitih nasada imamo smokvu i dunju, a od kooperanata uzimamo šljivu, mandarinu i marasku. Naši pekmezi su ustvari esencija voća. Mogu ih jesti i dijabetičari, kao i mala djeca. Isključivo radimo od svježeg voća u njegovoj optimalnoj zrelosti, ne radimo od smrznutog ili suhog voća ili od poluprerađevina. Proizvod je ekskluzivan samim time što radimo pekmez samo tijekom sezone. Time smo limitirani vremenski i kapacitetom proizvodnje – rekla nam je Babac, te napomenula kako bi rado proširila proizvodnju:

– Voljeli bismo proširiti tu paletu proizvoda ali tražimo isključivo kvalitetno voće koje se ciljano uzgaja za naše potrebe u svojoj najboljoj zrelosti tako da smo otvoreni i za druge voćne vrste.Voljela bih imati borovnicu, kupinu, jagodu i marelicu – dodaje.

Babac je pokrenula i 10 godina organizirala “Festival smokava” s ciljem da pomogne svom proizvodu, ali i drugim proizvodima od smokve, a potom ga je prepustila lokalnim institucijama ne bi li ga one dodatno nadogradile.

Nagrade

Nagrade im nisu strane. Nanizalo ih se već poveći broj, ne samo domaćih već i inozemnih. Najnovija je ona za industrijski dizajn, odnosno, inovativnu ambalažu.

– Od samog početka prate nas brojne nagrade za kvalitetu i dizajn. 2007. godine dobili smo dva srebra za logo i vizualni identitet. To je bilo natjecanje u Moskvi “Best of the best” koje je pandan “Red Dot-u”. Svake godine smo nagrađivani na “Intradi”, splitskom međunarodnom natjecanju gdje smo, u nekoliko navrata, bili i šampioni. Također, “Festival pekmeza, džema i marmelade” u Dubrovniku nam je donio brojne nagrade. Bilo je tu još i drugih nagrada – priča nam Sandra, te nadodaje:

– Najnovija nagrada je za industrijski dizajn za kartonsku ambalažu za tri teglice pekmeza. Nazvala sam je “Borša Šinjorina 3 u 1” zato što se naš vizual nalazi odozgo, na poklopcu pekmeza. Sva postojeća dostupna kartonska ambalaža je izrađena tako da imate bočni pogled na staklenke, dok se, u mojem dizajnu, staklenke vide odozgo. Za to sam dobila nagradu kao najbolje rješenje za produkt dizajn u Dalmaciji, a potom i srebro na “Inovi” – ponosno zaključuje Babac. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba