VEĆ TREĆI PUT

NIŠTA OD UKIDANJA: Slovenija produžila granične kontrole s Hrvatskom sve do ljeta

Objavljeno: 19.11.2023. zagorjeinternational

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da će kontrole na granici s Hrvatskom potrajati sve do ljeta.

Stanovnici pograničnih područja uglavnom su zadovoljni. Slažu se da je migranata sada manje. Smatraju da je mjera poslužila svrsi, ali da razloga za njeno produljenje vjerojatno nije bilo, piše Index čiji novinari su obišli pogranično područje i razgovarali s tamošnjim mještanima.

Podsjetimo, Slovenija je 21. listopada uvela granične kontrole na granici s Hrvatskom zbog, kako je tada rekao njihov ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, straha od terorizma. “Znamo da je stupanj terorističke prijetnje u nekim europskim državama i dalje visok, u Sloveniji je srednji”, rekao je tjedan dana nakon uvođenja prvih kontrola i najavio njihovo produljenje do 19. studenog.

Kao razlog za produljenje trajanja graničnih kontrola slovenska je policija istaknula uspješnost akcije te su naveli da su od 21. listopada odvratili veći broj državljana trećih zemalja od prelaska granice i uhitili nekoliko krijumčara.

Iako mnogi nisu očekivali takav potez, uglavnom i zbog toga što prema zakonima EU članice Schengena pod posebnim okolnostima mogu uvesti kontrole na najviše mjesec dana, Slovenija se odlučila na treće produženje, u trajanju od šest mjeseci, počevši od 22. prosinca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba