NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

PLATI PA ĆEŠ DOBITI POSAO: Prijatelj mu sređivao posao kod kralja plina, ostao je bez 45.000 eura

Objavljeno: 19.11.2023. zagorjeinternational

Muškarac je prijatelju (32) iz Zagreba u više navrata dao 381.500 kuna kako bi ga zaposlio u tvrtki hrvatskog kralja plina Pavla Vujnovca, piše danica.

Sve je počelo u svibnju 2020. godine kada mu je 32-godišnjak obećao srediti posao u Vujnovčevoj tvrtki Energia naturalis za što ga je tražio 13.000 kuna. Otvorio je lažni e-mail na ime Pavla Vujnovca te na ime njegove pomoćnice Antonije Glavaš, a potom preko e-maila komunicirao s oštećenim. Do kraja iste godine oštećeni muškarac je preko 32-godišnjaka za lažnog Vujnovca dao 185.000 kuna.

Nakon toga lažni šef plinskog biznisa je vratio novac 32-godišnjaku, a on je tvrdio da su mu u kuću upali provalnici i sve uzeli. Tvrdio je da pozna dečke s Knežije koji mogu pronaći lopove, ali da mu treba dati 500 eura i 2000 kuna što je muškarac i učinio.

Potom mu je preko drugih veza kojima je također trebalo plaćati počeo nuditi posao kod Vujnovca. Kasnije je tvrdio da mu je došao Uskok, da je Vujnovac ljut i da treba platiti ljude da to srede s Uskokom. Nakon toga mu je prijetio riječima da će se obračunati s njim i riješiti njega, njegove supruge i kćeri ako ne preda novac. Oštećeni mu je u dva navrata dao oko 120.000 kuna.

Na kraju se ispostavilo kako je 32-godišnjak zaposlenik Pevexa koji je oženjen i otac maloljetnog djeteta običan prevarant. Ranije nije osuđivan. Prevaru je priznao tijekom istrage, ali je odbio priznati da je prijetio oštećenom i njegovoj obitelji.

Nepravomoćno je osuđen za prevaru i iznudu te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine. U zatvor neće ići ako u sljedećih pet godina ne počini novo kazneno djelo. Također, obavezno uz roku od godinu dana oštećenom mora platiti iznos od 45.000 eura.

Oštećeni muškarac je tijekom istrage rekao kako je s 32-godišnjakom radio u jednoj tvrtki na području Zagreba te su zbog Covida 2020. godine zapali u probleme i tražili drugi posao. Nepravomoćno osuđeni prijatelj odmah mu je ponudio srediti posao kod Vujnovca.

Ispričao je kako je putem e-maila komunicirao s Vujnovcem i Glavaš te da su ga tražili novac koji je on dao prijatelju. U jednoj poruci pisalo je da mora doći u ruski Sankt Petersburg da upozna Vujnovca te da se dogovore za posao. Čak mu je i rekao da ima pravo na službeni automobil do 15.000 eura te da nazove Auto Zubak i izabere model vozila što je on i napravio.

Novac je davao od ušteđevine, a kasnije posuđivao. Na koncu mu je kćer rekla da potraži psihijatrijsku pomoć. Nakon pregleda u psihijatrijskoj bolnici sve je prijavio policiji. Prijatelju je trebao dati još 46.000 kuna te mu je s policijom postavio zamku, ali 32-godišnjak je tražio da mu novac uplati na račun. Policija ga je uhitila i podigla optužnicu. Osumnjičeni je sve priznao, ali i tvrdio da je vratio 100.000 kuna što je oštećeni opovrgnuo rekavši da ga je prisilio da to ovjere kod javnog bilježnika.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba