Jedan od najpopularnijih zagorskih običaja koji nikako i nikada ne smije otići u zaborav

Mladi mošt danas je postao vino! Traje tradicionalno ‘Martinje v Kumrovcu’ 

Objavljeno: 04.11.2023. Vanja Hozmec

U Kumrovcu je danas mošt pretvoren u vino na tradicionalnoj manifestaciji ‘Martinje v Kumrovcu’ gdje se baš sve radi po starim regulama. Uz brojne okupljene, ljubitelje dobre zabave, mošta, vina i starih običaja, najvažniji uzvanici ipak su bili ovogodišnji kumovi – poznato televizijsko lice Anton Samovojska u ulozi kuma i načelnica Konjščine Anita Krok u ulozi kume. 

Perfektna vina

Kum Samovojska odmah je na početku rekao da, za razliku od nekada, danas Zagorje ima perfektna vina.

– Probao sam mnoga zagorska vina i moram stvarno reći da su izvanredna, zato mi je posebno drago što sam ove godine kum. Isto tako, drago mi je da sam ovdje jer je ovo sjajna manifestacija i ja bih volio da ovakvih i sličnih događanja bude puno više po Zagorju. Zagorje se definitivno ima čime podičiti – i prekrasnim mjestima, i sjajnim događanjima, i divnim ljudima – poručio je Samovojska.

Kuma Krok je otkrila da je na ‘Martinju v Kumrovcu’ ove godine prvi puta i izuzetno joj je drago što joj je pripala uloga kume.

– To je ujedno neka vrsta suradnje između mene i načelnika jer smo ovime povezali krajnji istok i zapad Zagorja. Bitno je da ovakvu tradiciju podržimo, da ju očuvamo i prenosimo na naše mlade jer je ‘Martinje’ vrednota Hrvatskog zagorja koja, nažalost, polako izumire, a to ne smijemo dopustiti – poručila je Krok. 

Prvi čovjek Kumrovca, načelnik Robert Šplajt, zadovoljan je ovogodišnjom organizacijom i odazivom ljudi.

Prije ostalih

– Mi svoje ‘Martinje’ namjerno organiziramo tjedan dana prije svih da nam što više ljudi dođe, a vidi se u tome ne griješimo. Imamo sjajnu ponudu, što vina, što raznih drugih delicija, a za sve to zaslužne su naše udruge i Turistička zajednica kojima ovim putem zahvaljujem. Vjerujem da ćemo se svi sjajno zabaviti – rekao je načelnik Šplajt.

Inače, manifestaciju zajedničkim snagama organiziraju Općina Kumrovec i Muzej “Staro selo” Kumrovec koji je u sastavu Muzeja Hrvatskog zagorja.

– S Općinom imamo uvijek sjajan odnos, bilo da se radi o ovoj manifestaciji, ili bilo kojoj drugoj na kojoj usko surađujemo. Drago mi je da sve te manifestacije uvijek privlače velik broj posjetitelja, meni je drago i nadam se da je pred nama još puno ovakvih događanja i drugih uspješnih suradnji – rekao je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol koji je 2021. također bio u ulozi kuma.

Župan Željko Kolar složio se s kumom Samovojskom da je Zagorje posljednjih godina poznato po itekako kvalitetnim vinima.

– Nema ni jedne županije ni regije gdje je kvaliteta vina toliko napredovala kao kod nas. Slobodno možemo reći da smo snažna vinska regija jer na svjetskim natjecanjima naši vinari donose zlata, srebra i bronce. Isto tako, bitno nam je da radimo na zaštiti naših autohtonih sorti, a tome smo se uvelike posvetili posljednjih nekoliko godina – poručio je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba