"Ovo bi trebalo biti razdoblje opadanja listova i smirivanja procesa"

Što se to događa s voćkama? Situacija nije dobra, evo što znači cvjetanje usred jeseni

Objavljeno: 01.11.2023. zagorjeinternational

Voćke bi sada trebale biti u stanju mirovanja, no u mnogim voćnjacima diljem Hrvatske događa se upravo suprotno, kao da počinje proljeće.

Zbog iznadprosječno visokih temperatura za ovaj dio godine u voćnjacima diljem Hrvatske događa se nova vegetacija na voćkama što je vrlo rijetka i neuobičajena pojava. Voćke bi sada trebale biti u stanju mirovanja, no mnoge su počele ponovno listati i cvjetati, a nekima su se stvorili već i plodovi. Čitatelj iz Međimurja javio nam je kako je njegova jabuka procvjetala krajem listopada, a iz cvjetova su nastali novi, mladi plodovi – donosi Večernji list.

Slično se dogodilo i na šljivi koja također počinje cvjetati iako je to nešto što bi se trebalo događati u proljeće. Voćke cvjetaju i u Slavoniji, šljive su već zametnule plodove, a prve su počele cvjetati trešnje pa nakon njih i šljive, marelice, jabuke, kruške… 

Iako se mnogi šale kako će imati berbu voća usred zime, ovakva pojava nipošto nije dobra za voćke. Ovo bi trebalo biti razdoblje opadanja listova i smirivanja procesa koji se odvija unutar stabla pa cvjetanje iscrpljuje voćku, ona nepripremljena ulazi u zimu, sklonija je smrzavanju, pojavi bolesti i napadu štetnika, piše Agroklub. Problem je što stablo tako ulazi u alternativnu rodnost, a to treba izbjeći.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba