BEDNJA: Održana panel diskusija

“Želimo da se naš ‘kaj’ čuje puno šire”

Objavljeno: 11.05.2024. zagorjeinternational

Općina Bednja i ove je godine pripremila bogati program povodom proslave Dana općine, pa je tako nakon jučerašnje svečane sjednice Općinskog vijeća danas održan pregršt aktivnosti. Jedna od njih bila je i zanimljiva panel diskusija Zavičajnih udruga i klubova Zagoraca, koja se održala u Osnovnoj školi Franje Serta.

Tim je povodom načelnik Bednje Damir Poljak izrazio zadovoljstvo što se okupio velik broj zavičajaca, budući da je jedan od njih porijeklom i iz bednjanskog kraja.

– Kako oni nose u srcu svoje Zagorje tako i mi njih nosimo u srcima i uvijek se veselimo kada nam se vrate. Srce vuče u rodni kraj i ovdje smo se našli da zajednički nađemo najbolje načine kako da se još jače povežemo kroz kulturu, društveni život i gospodarstvo – pojasnio je Poljak.

Dobra suradnja

Predsjednik Udruge bednjanskog govora Mirko Bistrović kazao je kako su se u Bednji okupili zavičajni klubovi i društva iz Josipovca, Našica, Jarmine, Koprivnice, Vrbna te Zagreba.

– Dogovorili smo suradnju kroz koju bi mlađi članovi klubova i društva svake godine trebali obilaziti zavičaje svojih predaka kako bi sačuvali dio tradicije tog zavičaja. Osim za Bednju, ova su društva vezana i za općine Radoboj, Petrovsko i Jesenje te želimo sva ta područja objediniti da se naš ‘kaj’ čuje puno šire – zaključio je Bistrović. Zadovoljan je što ima i mlađih generacija koje će aktivno nastaviti čuvati tradiciju ovog kraja.

Mirko Pavić, predsjednik Zavičajnog kluba Zagoraca ‘Zagorec’ iz Josipovca kraj Osijeka, naglasio je kako je taj klub osnovan na inicijativu Mirka Bistrovića, a iz razloga jer u Josipovcu ima dosta mještana porijeklom iz Zagorja.

Klub njeguje običaje i tradiciju Hrvatskog zagorja, prije svega područje Krapine, Jesenja i Bednje. Klub ima više sekcija, a nastupaju diljem Hrvatske.

– Ovakva okupljanja nam puno znače radi razmjene ideja, ali i radi boljeg povezivanja i druženja te čuvanja tradicije kraja iz kojeg su došli naši stari – završio je Pavić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba