Nakon ponovljenog suđenja

Branimir Glavaš ponovno proglašen krivim za ratni zločin

Objavljeno: 27.10.2023. zagorjeinternational

Nakon ponovljenog suđenja, Zagrebački Županijski sud danas je Branimira Glavaša ponovo proglasio krivim za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tijekom Domovinskog rata, zbog kojega je već odslužio većinu ranije dosuđene kazne. Radi se o nepravomoćnoj presudi u ponovljenom suđenju Branimiru Glavašu i suoptuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. u slučajevima ‘Garaža’ i ‘Selotejp’.

Kako piše Index.hr., nepravomoćnu presudu bivšem političaru i njegovim suoptuženicima objavio je predsjednik sudskog vijeća Dražen Kevrić, a uz Glavaša je na objavu presude došla i optužena Gordana Getoš Magdić, dok se Dino Kontić i Zdravko Dragić nisu pojavili u sudnici.

Podsjetimo, na prvom suđenju 2009. Glavaš i ostali osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude. Zatim je Ustavni sud u siječnju 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu te je suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno započelo 2017., a koje je još jednom iz početka krenulo u listopadu 2021. Vrhovni sud je početkom 2020. ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka 2019. prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba