U tijeku županijski Javni poziv za financiranje javnih potreba u kulturi za 2024. godinu. Prijave otvorene do 5. studenoga

Poziv je objavljen dva mjeseca ranije nego inače, a velika novost su i novi obrasci

Objavljeno: 25.10.2023. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorska županija predstavila je Javni poziv za financiranje javnih potreba u kulturi za 2024. godinu, a ove je godine poziv objavljen dva mjeseca ranije, točnije još 6. listopada. 

Važnosti kulture i očuvanja baštine svjesni su u Krapinsko – zagorskoj županije te je tim povodom održana i konferencija za medije gdje su pojašnjeni svi ovogodišnji noviteti oko prijava.  

Najvažniji je dakako što je Javni poziv objavljen ranije, a o razlozima ove promjene govorila je dožupanica Jasna Petek koja je ujedno i predstavila sam Javni poziv.  

500.000 eura

– Dva do tri mjesece ranije objavljujemo Javni poziv i to s jedne strane jer nas obvezuje Zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, a s druge strane jer je to bio dio mnogobrojnih komentara proteklih godina naših prijavitelja kako bi mogli planirati sredstva i realizaciju projekata. U Županiji se za kulturu, koja se najvećim djelom financira upravo putem ovog Javnog poziva, izdvaja oko 500.000 eura. Uvijek nastojimo naglasiti kako nam je kultura izuzetno važna jer sve njezine sastavnice čine identitet jednog naroda – poručila je dožupanica Petek naglasivši kako je važno putem javnog poziva imati što veću lepezu prijavitelja iz svakog područja kulturnog djelovanja.  

Uz to, Petek je istaknula još neke promjene u ovogodišnjem prijavljivanju i pozvala na informativnu radionicu u Poduzetničkom inkubatoru danas u 17 sati.  

– Novi su obrasci, prije svega vizualno i sadržajno pojednostavljen je opisni obrazac, ali i obrazac proračuna. Sve sa svrhom da prijaviteljima bude jednostavnije i kako bismo omogućili Kulturnom vijeću lakšu evaluacija i dodjeljivanje sredstva. Ono što smo još promijenili je to što smo u prošlom javnom pozivu imali dva javna poziva, sad su ona fuzionirana u jedan poziv, ali s devet područja – kazala je Petek te napomenula kako se kod prijave obavezno moraju koristiti ovogodišnji obrasci.   

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu KZŽ Mirjana Smičić Slovenec dodatno je iznijela detalje Javnog poziva koji je otvoren do 5. studenoga.  

– Sredstva se dodjeljuju kroz devet prioritetnih područja, a to su djelatnosti zaštite, očuvanja i održivog upravljanja kulturnom baštinom, arhivska, izdavačka, muzejska, galerijska i knjižnička djelatnosti, manifestacije u kulturi, djelatnosti i rad zajednice kulturno umjetničkih udruga, programi urbane kulture i kulture mladih te međunarodna kulturna suradnja i mobilnost. Prijavitelj na Javni poziv može prijaviti najviše dva programa odnosno projekta. Najmanji iznos financiranja je 400 eura, a maksimalan je od 3500 eura do 27.000 eura, ovisno o prioritetnom području prijave. Financiraju se projekti odnosno programi čija provedba traje najviše 12 mjeseci. Moguće je prijaviti program koji će u cijelosti završiti kroz tih 12 mjeseci ili prijaviti samo fazu višegodišnjeg projekta koji se odnosi na 2024. godinu. Pravo podnošenja prijava imaju ustanove u kulturi, udruge, umjetničke organizacije, samostalni umjetnici, vjerske zajednice, jedinice lokalne samouprave i druge fizičke i prave osobe koje obavljaju kulturne djelatnosti – kazala je pročelnica Smičić Slovenec dodavši kako prijave koje ispunjavaju uvjete obrađuje Kulturno vijeća, a konačnu odluku donosi župan najkasnije 90 dana od donošenja proračuna. 

Pročelnica je također napomenula kako sva pitanja moguće uputiti putem elektroničke pošte kao i na današnjoj informativnoj radionici, a prijave se dostavljaju isključivo u elektroničnom obliku putem online servisa ‘ePrijava’ koja je isto tako dostupna na internetskoj stranici Županije pod eprijava.kzz.hr

Budite inovativni

Predsjednik Kulturnog vijeća Krapinsko – zagorske županije Davor Špoljar uputio je poziv svima koji na području županije promiču kulturu i kulturne sadržaje, da se javi ne ovaj Javni poziv.

– Bez obzira na to radi li se o ustanovama u kulturi, udrugama u kulturi, kulturno-umjetničkim organizacijama, samostalnim umjetnicima ili drugo, pozivam sve one koji doprinose kulturnom razvitku naše županije da se prijave. Budite kreativni, inovativni, razmislite što doprinosi razvoju kulture na području županije, uključujte volontere i stvarajte partnerstva – poručio je Špoljar. 

Župan Željko Kolar rekao je da natječaj ove godine ide nešto ranije kako bi sve bilo brzo i efikasno. 

– Trudit ćemo se biti podrška profesionalcima, ali i amaterima, svima koji rade na promociji naše kulture. Naša kultura je s jedne dio naše turističke ponude, a s druge strane, naša je kultura izuzetno bitna zbog identiteta jer ako nema kulture, tradicije, običaja, odnosno, identiteta, nema nacije – poručio je na kraju župan Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba