“Zanimljivo je i to što su na popisu i neki zastupnici koji jučer nisu bili na sjednici”

NEVJEROJATNO PRIOPĆENJE SABORA: “Ovo su zastupnici čije klupe su oštećene lupkanjem”

Objavljeno: 25.10.2023. zagorjeinternational

Lupanje pločicama oporbenih zastupnika za vrijeme podnošenja godišnjeg izvješća premijera Andreja Plenkovića o radu Vlade ostavilo je vidljiva oštećenja na saborskim klupama, ozbiljno su priopćili medijima iz Hrvatskog sabora.

Oporba je u utorak jednosatni premijerov govor u saboru popratila snažnim lupanjem po klupama, nezadovoljna što je predsjedavajući Željko Reiner prekinuo njenu namjeru da stalnim zahtjevima za stankama razvuče vrijeme do premijerova izvješća. Reiner, kako je pokazala snimka iz sabora, nije dao riječ Marijanu Pavličeku iz Suverenista iako se na displayu u saboru vidjelo da je na redu prije govora Plenkovića. Umjesto toga, Reiner je dao riječ Plenkoviću. Tada je uslijedila pobuna oporbe – piše Index.

– Pregledom saborskih klupa ustanovljena je razvidna šteta u vidu ogrebotina, manjih i većih udubljenja – priopćila je Služba za medije hrvatskog sabora i pojedinačno nabrojala mjesta na kojima su utvrđena oštećenja.

Popis okrivljenih

Iz sabora su poslali popis zastupnika koje okrivljuju da su plastičnim pločicama oštetili klupe, na popisu i neki koji nisu bili na sjednici.

Iz sabora međutim nisu objasnili na koji su način utvrdili da su oštećenja nastala baš od lupkanja plastičnim pločicama i jesu li provjerili ima li sličnih oštećenja na klupama i ondje gdje se jučer nije lupkalo.

No iz sabora su svejedno poimence nabrojali zastupnike na čijim je mjestima, kako tvrde, lupkanjem oštećen saborski inventar.

– Šteta je utvrđena na mjestima gdje sjede: Krešo Beljak, Sandra Benčić, Sabina Glasovac, Bojan Glavašević, Nikola Grmoja, Domagoj Hajduković, Ivana Kekin, Marina Miletić, Anka Mrak Taritaš, Romana Nikolić, Dalija Orešković, Božo Petrov, Marijana Puljak, Sanja Radolović, Nino Raspudić i Urša Raukar Gamulin – navode iz sabora. 

Inače, zanimljivo je i to što su na popisu i neki zastupnici koji jučer nisu bili na sjednici. 

Zabrinuti premijer

Plenković se sinoć zabrinuo za inventar, saborske službe odmah išle popisati oštećenja.

– Dosad nismo zabilježili slučaj počinjenja materijalne štete na saborskoj imovini u ovom obliku i na ovaj način od strane saborskih zastupnika, a kako saborske službe nisu u mogućnosti načiniti samostalnu procjenu štete, za to će biti potrebna profesionalna procjena, nakon koje će se pristupiti popravku u skladu s preporukama struke – izvijestila je saborska Služba za medije.

Hrvatski sabor u proteklih 30 godina bio je mjesto različitih akcija i performansa kojima su zastupnici nastojali skrenuti pažnju na svoje nastupe, donosili su različite rekvizite, okupirali govornicu i slično, no jednosatno lupanje po klupama dok se premijer obraća saboru dosad nije zabilježeno. Riječ je o praksi koja itekako postoji u parlamentima u zapadnim demokracijama. 

Premijer Plenković nakon što je podnio izvješće u izjavi za medije kazao je kako se nada da zbog lupanja pločicama po klupama saborski inventar nije pretrpio neku veću štetu ocijenivši akciju oporbe destrukcijom, primitivizmom i isključivošću, a one koji su lupali nazvao je “lončarima i lupetalima”.

Sigurno posve slučajno, nakon ove Plenkovićeve zabrinutosti za saborski inventar, saborske su službe krenule u detaljnu inspekciju drvenog namještaja u saboru i objavile imena onih za koje tvrde da su oštetili saborski inventar. 

@hrvatska_radiotelevizija

Premijer podnosi izvješće u Saboru, a oporba ga ometa lupajući po klupama #fyp #hrvatskaradiotelevizija #sabor #andrejplenkovic

♬ original sound – HRT – HRT

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba