Moderna, suvremena, samodostatna

Društvo ‘MDK Građevinar’ otvorilo novu proizvodnu halu vrijednu preko tri milijuna eura

Objavljeno: 25.10.2023. zagorjeinternational

Na adresi Dubrovčan 3C u srijedu 25. listopada je održana konferencija za medije povodom uspješno završene izgradnje proizvodne hale društva ‘MDK Građevinar’, sufinancirane putem bespovratnih EU sredstava, a u sklopu projekta “Jačanje konkurentnosti MDK građevinar d.o.o. ulaganjem u digitalnu i zelenu tranziciju” KK.11.1.1.01.0468. Projekt je sufinancirala Europska unija iz instrumenta Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja “REACT-EU“.  

Preko 1250 kvadrata

Provedba projekta započela je 1. ožujka 2022. godine, trajat će do 1. studenoga ove godine, a ukupna vrijednost izgradnje proizvodne hale koja se prostire na 1259,20 metara kvadratnih te dva kata, iznosi 22.813.497,47 kuna, odnosno 3.027.871,45 eura, pri čemu iznos bespovratnih sredstava iznosi 7.499.999,98 kuna, odnosno 995.421,06 eura. 

U novoizgrađenom objektu proizvodit će se proizvodi od betona, cementa i gipsa, odnosno hidroizolacijski, impregnacijski i sanacijski materijali. Sama proizvodnja provodit će se u digitaliziranom postrojenju, opremljenom najsuvremenijim, odnosno tehnološki naprednim i energetski učinkovitim strojevima i opremom, a time je proizvodnja usmjerena ka digitalnim i zelenim ciljevima. 

Direktor i vlasnik Krunoslav Pavlinić istaknuo je da je društvo ‘MDK Građevinar’ započelo s novom djelatnošću proizvodnje hidroizolacijskih materijala brenda ‘Stig’ već 2021. godine, a izgradnjom nove proizvodne hale pokreće se sasvim novi proces proizvodnje za mokri i suhi postupak, uključujući proces planiranja i pripreme proizvodnje. Time se ostvaruje podizanje kvalitete procesa proizvodnje, kroz investiranje u učinkovitu proizvodnju, te jačanje ukupnog nivoa produktivnosti, kako u kvantitativnom tako i kvalitativnom smislu.

– Tijekom godina smo prepoznali da je pametno ulagati u proizvodnju, da gledamo na lokalnu zajednicu, da zapošljavamo ljude iz lokalne zajednice, pa smo odlučili preuzeti proizvodnju ‘Stiga’. S proizvodnjom smo krenuli 2021. godine i odmah povećali količine, a to je značilo da moramo povećati kapacitete i radni prostor kako bi mogli napredovati i konkurirati na tržištu. Danas smo ostvarili i taj cilj, a od preuzimanja nisu još prošle niti tri godine. Pred nama su veliki ciljevi i nadam se da ćemo ih sve ostvariti – poručio je direktor Pavlinić. 

Kružno gospodarstvo

Također, ovaj projekt je pridonio implementiranju kružnog gospodarstva u poslovanju društva ‘MDK’ te smanjenju negativnog utjecaja na okoliš. To se postiglo ulaganjem u vreće od recikliranog papira za pakiranje proizvoda, kao i izgradnjom fotonaponske elektrane u sklopu proizvodne hale koja ima izlaznu snagu 8,5 kW i osigurava da 61,15 posto potrebne energije proizvede sama. Ista služi za rad tehničkih sustava, napajanja vanjske i unutarnje rasvjete te proizvodnog dijela, a čime se osiguravaju eko funkcije i energetske uštede, što doprinosi održivom razvoju i očuvanju okoliša. 

Realizacijom projekta planirano je povećanje prihoda od prodaje, prihoda od izvoza te broja zaposlenih. Time će se pridonijeti gospodarskom osnaživanju društva na tržištu, pružajući mogućnost zadovoljenja svih potreba postojećih kupaca i akviziciju novih, te usmjeravanju ‘MDK’ poslovanja na digitalno i zeleno gospodarstvo. 

Ciljano tržište ‘MDK’ proizvodnje se proširuje na kompletnu EU, te okolne zemlje, Srbiju, Albaniju, i Bosnu i Hercegovinu, te je cilj biti važan akter koji svojom tehnologijom i konkurentskim cijenama može proizvesti velik raspon hidroizolacijskih proizvoda, i na taj način pozitivno utjecati na smanjenje potrebnih sanacija novoizgrađenih objekata, to pogotovo jer je trend tržišta povećanje efikasnosti hidroizolacijskih, impregnacijskih i sanacijskih materijala, uz naglasak na zeleno, digitalno i kružno gospodarstvo.

Među najjačima u zemlji

Konstantno ulaganje, razvijanje novog, boljeg i efikasnijeg poslovanja, kao i promjene u razvoju tehnologije, razvojni su trendovi te, u skladu s njima, društvo ‘MDK Građevinar’ započinje novi investicijski ciklus s ciljanim trajanjem do 2025. godine. 

Otvorenju novog pogona je, uz brojne cijenjene uzvanike, nazočio i načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički. 

– Izuzetno mi je drago što se ovakav pogon otvorio upravo na području općine Veliko Trgovišće, posebice zato što se radi o proizvodnom pogonu. Možemo se pohvaliti da imamo jednog od najjačih građevinara u Hrvatskoj – rekao je načelnik Greblički.  

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost MDK Građevinar d.o.o.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba