Povodom ‘Dana europske baštine’

NEPRESUŠNO BOGATSTVO BEDNJANSKOG KRAJA: U Trakošćanu premijerno prikazan dokumentarac “Žene nose svijet“

Objavljeno: 20.10.2023. zagorjeinternational

U četvrtak je u galeriji Dvora Trakošćan premijerno prikazan dokumentarni film “Žene nose svijet“. Film je dio istoimenog izložbenog projekta, inspiriran je fotografijama američke fotografkinje Lekhe Singh, a realiziran je u suradnji Dvora Trakošćan i KUD-a ‘Josip Genc’ iz Bednje te tvrtke ‘Tvornica kadrova’.

Okupljene su pozdravili ravnateljica muzeja Dvor Trakošćan Goranka Horjan i načelnik općine Bednja Damir Poljak, a sa sadržajem i snimanjem filma koji kroz motiv prenošenja tereta ukazuje na težak položaj žena i njihovu veliku odgovornost u nekadašnjoj ruralnoj zajednici ih je upoznao viši kustos Dvora Trakošćan Ivan Mravlinčić. 

Članice KUD-a ‘Josip Genc’ iz Bednje njeguju dio te baštine i u filmu, na specifičnom bednjanskom govoru, “pe bednjujnski“, prikazuju i govore o svakodnevnom napornom radu žena u polju i okućnici s osvrtom na razne oblike nošenja tereta. Također, Svi sudionici filma odjeveni su u tradicijsku odjeću koja se u prošlosti koristila u bednjanskom kraju. 

Film je snimljen na lokacijama u okolici Trakošćana, u originalnom ambijentalnom okruženju, slikovitom predjelu koji osim prirodnih vrijednosti ima dobro očuvanu narodnu baštinu, prvenstveno bednjanski govor, tradicijsku gradnju, nošnju i običaje. 

Kako je istaknuo načelnik Poljak, bednjanski je kraj prava riznica kulture, tradicije i običaja, a što je već i ranije dokumentirano.   

– Ovo nije prvi film snimljen u ovom kraju i o ovom kraju, a to samo govori koliko je ovaj kraj bogat i da je bednjanski govor nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske. Moram iskoristiti priliku i spomenuti je da Udruga za očuvanje bednjanskog govora zajedno sa stručnjacima prikuplja građu i da ćemo uskoro imati napravljen rječnik bednjanskog govora točno po onim smjernicama kako struka traži. Isto tako, radimo i na projektu ‘bednjanske svadbe’ da bi i nju mogli predstaviti kao dio naše turističke ponude – najavio je Poljak. 

Film je prikazan povodom ‘Dana europske baštine 2023.’ te povodom obilježavanja dvadesete godišnjice Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba