Evo kako strani radnici vide život i rad u Hrvatskoj

“To je to. Ovo je moj san. Prijavio sam se jer je plaća visoka, 800 eura”

Objavljeno: 17.10.2023. zagorjeinternational

U Hrvatskoj je sve više stranih radnika, a posebno raste broj onih koji nam dolaze iz dalekih i egzotičnih zemalja poput Indije, Nepala ili Filipina. I ne, oni ne dolaze ovdje raditi samo sezonski, već ih se sve više zapošljava cjelogodišnjim poslovima.

Svoje su priče ispričali za HRT-ov ‘Labirint’. Kako je rekao Indijac Sandeep D’souza, on je dignuo kredit od 6000 eura kako bi dobio radnu dozvolu da dođe ovdje raditi, a novac sada šalje svojoj majci u Indiju koja će vratiti kredit. Još veći kredit digao je Nepalac Niroy Pokhrel. 

– Kad sam došao 2022., još je vrijedila kuna. Tako da moram platiti oko 50.000 kuna. Oko 7000 eura sam uzeo na zajam, platio agenciji i došao ovamo – otkrio je. 

Samohrana majka troje djece Nazrin Timmapur je stigla prije šest godina, a ona je čak morala založiti svoje zlato kako bi ovamo došla raditi. 

– Založila sam zlato u banku. Uzela sam kredit od banke i dala taj novac agentu i nakon što sam došla ovdje, šest mjeseci sam svaki mjesec slala novac banci i pokrila dug – otkrila je.

I ona svaki mjesec kući šalje mnogo novaca jer ondje ima dvoje djece kojima plaća školovanje.

– Svaki mjesec njima šaljem svoju plaću, a ovdje trošimo plaću moje kćeri – rekla je Nazrin. 

Teško je jer s jednom plaćom moraju pokriti i stan i hranu. Uz to, nedostaju joj djeca, ali ipak, njena kći Hrvatsku ne gleda samo kao zemlju zarade.

– U Indiji imamo previše ograničenja i pravila jer žene ne mogu izlaziti, djevojke ne mogu razgovarati s dečkima i ne mogu ništa učiniti same. U Hrvatskoj imam slobodu i mogu raditi bilo što, razgovarati s nekim dečkima ili negdje ići, uživati, kao prijatelj, razgovarati, ići bilo gdje. Sloboda je kad mogu provoditi svoje vrijeme kako želim – ispričala je njena kći Muskan Timmapur. 

Filipinci Jaypee Jagorin i majka Jean Cortes rade u proizvodnji posljednje dvije godine, a u Hrvatskoj bi voljeli ostati.  

– Pa, to je to. Ovo je moj san. Prijavio sam se jer je plaća visoka, eto zašto. Onda sam vidio ljude ovdje. Dobri, prijateljski nastrojeni. Ne znam, možda ću tražiti boravište ovdje zbog moje kćeri. Ovdje je rođena. U Hrvatskoj. 800 eura je moja plaća, ponekad pošaljem 300 eura na Filipine”, kaže Jaypee i dodaje da je 500 eura dovoljno za njegovu malu obitelj – rekao je Jaypee. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba