Prostitucija u RH: Njome se bavi oko 10.000 žena i muškaraca, od čega je oko 500 elitnih prostitutki

NEZADOVOLJNI KORISNICI: Zbog inflacije osjetno poskupile i seksualne usluge

Objavljeno: 08.10.2023. zagorjeinternational

Seksualne usluge u Hrvatskoj, ako je suditi po iskustvima korisnika, osjetno su poskupjele u protekle dvije godine. Ono što se nekad plaćalo 200 kuna (polusatni seks), danas stoji od 40 do 80 eura, piše Danica, dodajući da su neke usluge povremenih i stalnih prostitutki skuplje i do 200 posto u odnosu na predlani. Otkrili su to proučavajući iskustva korisnika na oglasnicima, internetskim forumima i društvenim mrežama.

Sat vremena seksa i drugih usluga mlađe žene i djevojke u pravilu naplaćuju od 100 do 150 eura, seks u troje 250 do 300 eura, a cjelonoćno druženje od 300 do 500 eura. 

Prema neslužbenim procjenama iz policije, prostitucijom se u Hrvatskoj ukupno bavi do 10.000 žena i muškaraca, odnosno iz godine u godinu sve više. Od toga je navodno između 2000 i 3000 stalnih prostitutki, a ostale su povremene koje to koriste kao dodatan izvor prihoda.

Sve je više malodobnih djevojaka koje seksualne usluge prodaju i za bonove za mobitel, a u Hrvatskoj djeluje i oko 500 elitnih prostitutki: hostese, modeli, influencerice, djevojke s estrade, atraktivne studentice i posebno zgodne žene različitih zanimanja.

Hrvatska je nedavno inače pooštrila kazne iz prekršajnog zakona, ali ostale su iste za odavanje prostituciji, za što se može dobiti najviše 100 eura kazne, no i dalje se ne kažnjavaju korisnici usluge.

U MUP-u navode kako je to zbog toga jer bilježe mali broj takvih prekršaja: u proteklih pet godina tek 66 izrečenih kazni za prostituciju. S obzirom da su društvene mreže i oglasnici prepuni konkretnih ponuda za plaćeni seks (muški ili ženski), može se zaključiti kako se to prešutno dopušta.

Prostitucija je inače legalizirana u 21 državi EU, a na najvišoj je razini organizirana i zakonski regulirana u Austriji, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Latviji i Nizozemskoj. U šest zemalja EU prostitucija nije dopuštena, među njima je i Hrvatska, a korisnik usluge se, za razliku od RH, kažnjava u Francuskoj, Irskoj i Švedskoj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba