Projekt Međimurske županije među najboljima u Hrvatskoj

“ITEO” osvojio dva treća mjesta u Hrvatskoj 

Objavljeno: 05.10.2023. zagorjeinternational

U Zagrebu su u srijedu proglašeni najbolji europski projekti u Hrvatskoj, među kojima je projekt “ITEO – popularizacija STEM-a u Međimurju” osvojio dvije nagrade – treće mjesto u kategoriji doprinosa lokalnoj i regionalnoj zajednici te treće mjesto po glasovima čitatelja!

Međimurska županija time je ponovo pokazala razvojnu snagu, te dobila još jednu potvrdu izvrsnosti – ovoga puta – za sveobuhvatnu skrb i ulaganje u obrazovanje. 

Izbor je Hanza Media provela u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija te Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a u Zagrebu su nagradu za projekt “ITEO” preuzeli župan Matija Posavec, predstavnik nositelja projekta Dejan Drabić, predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci, pročelnica županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicijama Anita Perešin, te u ime partnera u projektu – županijske Javne ustanove za razvoj ‘REDEA’ – Barbara Srnec Bujanić, voditeljica projekta, i Petra Pavičić, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata iz područja društvenih djelatnosti.

Povlačenje sredstava 

Župan Posavec naglasio je da se snaga razvoja Međimurske županije oslanja na uspješno privlačenje sredstava Europske unije te da ovog trenutka nema područja u kojem županija ne provodi ili se nije kandidirala za barem jedan projekt. 

– Za praćenje tako intenzivnog razvojnog ritma, potreban je dobro izbalansiran proračun. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Međimurska županija profilirala se u najuspješniju regiju Hrvatske po projektnoj snazi. Iznimno mi je drago što je “ITEO” ušao među najbolje projekte u Hrvatskoj, upravo zato što svojim dosezima osnažuje područje obrazovanja u koje iznimno mnogo ulažemo i koje spada među prioritete naših strateških planova – rekao je župan Posavec. 

Predstavnik nositelja projekta Dejan Drabić dodao je da bez snažne podrške Županije, njezine razvojne agencije te činjenice da je Međimurje poticajno okruženje, ovakvih rezultata ne bi bilo. 

– Projektom “ITEO – popularizacija STEM-a u Međimurju”, uspjeli smo ostvariti maksimalni opseg aktivnosti, na najbolji mogući način iskoristiti sredstva europskog fonda, a time i doseći ciljeve za koje se naša udruga zalaže od samog osnutka – što je moguće veći broj djece i mladih uključiti u široko područje STEM-a te ih pripremiti za budućnost koja je na vratima – rekao je Drabić. 

U zadnjem izbornom krugu za najbolje projekte Hrvatske, iz Međimurske županije konkurirala su čak četiri projekta. Uz “ITEO”, u finale su, u kategoriji doprinosa lokalnoj i regionalnoj zajednici, ušli i projekti “Adrionet”, “Circle”, te “Eco Bridge” u kategoriji prekogranične suradnje. 

Nagrađenim projektom “ITEO i nizom aktivnosti, osnažen je kapacitet udruga u Međimurskoj županiji za provedbu programa za popularizaciju ‘STEM-a’. Također, postavljeni su eksponati u Parku znanosti, na najfrekventnijem mjestu unutar Centra znanja Međimurske županije u Čakovcu, a u udruzi ‘Mladi informatički stručnjaci’ dizajnirane su tri aplikacije koje posjetitelje upoznaju sa spomenutim eksponatima. U izvedbi projekta angažirano je više od 40 volontera koji su ostvarili više od 600 volonterskih sati, te su uključeni i strani stručnjaci što je projektu dalo međunarodni karakter. Čak 14 predškolskih ustanova, te osnovnih i srednjih škola, odnosno više od 500 djece i mladih, sudjelovalo je u nekoj od aktivnosti. Upravo se u toj činjenici ogleda snaga projekta koji nastavlja živjeti u interesu novih generacija, osobito djece iz ruralnih sredina, za područje ‘STEM-a’, jednako kao i usvojenom znanju koje će mnogima ishodište za velike pothvate u vlastitom obrazovanju. 

320.000 eura 

U projektu, koji se odvijao od 30. prosinca 2020. do 30. prosinca 2022. godine, vrijednom 320.735 eura, sudjelovalo je deset partnera, među kojima šest udruga koje okupljaju zainteresiranu javnost u ‘STEM’ području te tri obrazovne institucije.  Nositelj je bila udruga ‘Mladi informatički stručnjaci’, partner projekta Javna ustanova za razvoj Međimurske županije ‘REDEA’, uz sudjelovanje Međimurskog informatičkog kluba, Astronomskog društva ‘Vega’,  Radiokluba Međimurje Čakovec,  Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Platforme za društveni centar Čakovec, te Fakulteta organizacije i informatike Varaždin,  Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Upravo je županijska razvojna ustanova ‘REDEA’ kandidirala “ITEO” za ovaj izbor, prepoznavši njegov potencijal u svjetlu činjenice da je ovo znanstveno područje prije provedbe projekta bilo relativno nevidljivo široj populaciji. Projekt je ostavio snažnu povezanost s asocijacijama i ustanovama izvan Međimurja okrenutima ovom području, a time i kontinuiranu razmjenu primjera dobre prakse. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba