VESELO JE VESELO BILO U ZLATARU NA PAJDAŠKOM SPREHAJANJU!

‘Zlatni lampaš’ ove godine odnijelo ‘bijelo blago’ Područne škole Martinšćina

Objavljeno: 30.09.2023. Vanja Hozmec

Jedan od najiščekivanijih, ako ne i najiščekivaniji događaj u cijelom tjednu ‘Dana kajkavske riječi’ u Zlataru, je popularno ‘Pajdaško sprehajanje’. Ove je godine povorka okupila ukupno osam ekipa koje su, kako to već biva, prikazivale stare zagorske običaje, a cilj je to napraviti na što vjerniji i slikovitiji način.

Ovogodišnji natjecatelji bili su KUD Lobor, KUD ‘Josip Genc’ Bednja, Područna škola Martinščina, KUD Belec, Društvo “Naša djeca” Grada Zlatara, druga ekipa KUD-a Lobor, druga ekipa KUD-a Belec, te druga ekipa zlatarskog DND-a.

Domaćica, zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek, rekla je da su ‘Dani kajkavske riječi’ daleko najpoznatija i najveća zlatarska manifestacija, a cijela je svrha posvećenost djeci s kajkavskog govornog područja, da uče, crtaju, pišu i dišu i dalje prenose kajkavsku kulturu, tradiciju i riječ. 

Živjeti tradiciju 

– Što se ‘Pajdaškog sprehajanja’ tiče, manifestacija nam puno znači jer prikazuje stare zagorske običaje koje više ne možemo tako često sresti. Tu se moram posebno zahvaliti našim udrugama jer se ‘Pajdaško sprehajanje’ bez njih ne bi moglo održati. Oni su jedini koji uređuju naša kola. Svi želimo živjeti tradiciju, no sve manje naših sumještana se prijavljuje na natjecanje, pa smo zato ove godine i podigli nagrade te svakim kolima dali 200 eura. Ne želimo da tradicija ode u zaborav – rekla je gradonačelnica te dodala da se iduće godine planira motivirati i škole da urede svoja kola.

Istaknula je i da je izuzetno zadovoljna organizacijom, ali i odazivom tijekom cijelog tjedna.

– Park je uvijek bio pun i posjećenost je stvarno bila velika. Po mojoj procjeni, možda i najveća unazad nekoliko godina, koliko smo na ovom novom prostoru – dodala je gradonačelnica.

Ravnateljica TZ ‘Zlatni istok Zagorja’ Patricija Šarkanj izrazila je zadovoljstvo što je Zlatar večeras pun ljudi.

– Među osam prijavljenih skupina, imali smo skupinu iz Bednje i izuzetno nam je drago da se na ‘Pajdaško sprehajanje’ prijavljuju i sudionici van našeg područja. Vjerujemo da će iduće godine biti još više sudionika i da će ekipe već danas krenuti s idejama za iduću godinu – rekla je Šarkanj.

Novost u sklopu ‘Dana kajkavske riječi’ ove je godine bilo ukrašavanje izloga lokala u centru grada. Naime, organizatori su pozivali sve vlasnike lokala u centru, da ih ukrase povodom ‘Dana kajkavske riječi’, kako bi se zaokružila cijela priča. Za najbolji je bilo pripremljeno 100 eura nagrade.

– U centru grada bilo je deset uređenih izloga, a najljepšim je proglašen onaj Udruženja obrtnika Grada Zlatara. Iako nam je ovo bila prva godina ocjenjivanja, svakako želimo da ovo postane tradicija – dodala je Šarkanj.

Nagrade i nagrađeni

Što se pak nagrada za ‘Pajdaško sprehajanje tiče’, prva nagrada je 800 eura i tradicionalni ‘Zlatni lampaš’, druga je 600 eura, a treća 400 eura. Tko će što dobiti odlučio je stručni žiri u sastavu Mladenka Mikulec – Šimunec, Martina Belina, Nevenka Gregurić, Đurđa Drašić i Monika Švenda.

‘Zlatni lampaš’ ove je godine odnijela Područna škola Martinščina s prikazom ‘bijelog blaga z Martinšćine’, druga nagrada pripala je KUD-u Lobor s ‘lupitvom’, a treće mjesto osvojila je ekipa DND-a Zlatar koja je prikazivala običaj ‘negdašnje večeri’,

Na ‘Pajdaško sprehajanje’ došao je i župan Željko Kolar koji je okupljene pozdravio u ime predsjednika Zorana Milanovića. 

– Najveća vrijednost ovdje u Zlataru je tradicija, a vezana je upravo uz ‘Dane kajkavske riječi’. Tu se uključuju škole iz cijelog kajkavskog govornog područja. Znate kako se kaže, ‘narod koji ne poštuje svoju prošlost, nema budućnosti’, a mi u Zagorju cijenimo ono što su nas učili naši preci, i tu tradiciju moramo prenositi dalje. Jedino tako ćemo biti ono što jesmo – poručio je župan Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba