Ženska inicijativa HNS-a VŽ reagirala na vladine mjere za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece

“Osjećamo olakšanje. Hvala Vladi i svima koji podržavate ovu važnu borbu”

Objavljeno: 18.09.2023. zagorjeinternational

Oko mjera koje je Vlada RH predstavila, a tiču se suzbijanja nasilja nad ženama i zaštite prava djece, oglasila se i Ženska inicijativa HNS-a Varaždinske županije.

– Drage sugrađanke i sugrađani, danas svjedočimo povijesnom trenutku u borbi za prava žena i djece u našoj zemlji. Ovim putem ističemo svoju snažnu političku podršku Vladi Republike Hrvatske za nužne korake koje su poduzeli kako bi zaštitili najranjivije članove našeg društva – poručila je Andreja Parlaj, predsjednica Ženske inicijative HNS-a. 

– Ove nove mjere, uvođenje teškog ubojstva ženske osobe (femicida) kao kaznenog djela, istražni zatvor za kršenje mjera opreza, obavještavanje žrtava o izlasku nasilnika na slobodu te povećanje kazne za silovanje, nisu samo puke izmjene zakona. One su izraz naše zajedničke odlučnosti da se suočimo s problemom nasilja nad ženama i djecom te ih zaštitimo kad im je najpotrebnije – kažu iz HNS-a, pa nastavljaju.

– Emocije koje osjećamo u ovom trenutku su duboke. Osjećamo olakšanje, jer vjerujemo da će žrtve biti bolje zaštićene. Osjećamo nadu, jer će ove mjere doprinijeti stvaranju društva u kojem se nasilje ne tolerira. I osjećamo obvezu – nastaviti raditi zajedno, kako bismo osigurali da ova inicijativa ne bude samo trenutačna, već da postane temelj našeg društva. Ovo nije kraj puta, već početak. Kao društvo moramo se udružiti i nastaviti podizati svijest o problemu nasilja nad ženama i djecom. Moramo pružiti podršku žrtvama i osigurati da se osjećaju sigurno i podržano u svojim zajednicama – kažu iz HNS-a. 

– Ovo je zasigurno korak prema boljoj budućnosti, ali znamo da ima još puno posla pred nama. Svi zajedno, političari, organizacije civilnog društva i građani, možemo graditi društvo bez nasilja i straha. Mnogo se tragedija moglo spriječiti da su ovakve mjere bile ranije na snazi, ali hvala Vladi Republike Hrvatske i hvala svima koji podržavate ovu važnu borbu. Gradimo zajedno budućnost bez straha i nasilja – poručuju na kraju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba