“Dani vrganja i crnog tartufa u Paki” privukli brojne posjetitelje

“Imamo zaista veliki broj manifestacija, a ovo je jedna od najznačajnijih”

Objavljeno: 18.09.2023. zagorjeinternational

Veliki broj posjetitelja, odlično osmišljena manifestacija s brojnim sadržajima te najbolji način za provesti gotovo savršen dan u prirodi, kratki je sažetak 10. “Dana vrganja i crnog tartufa u Paki” održanih proteklog vikenda.

Voditeljica ureda Turističke zajednice grada Novog Marofa Renata Horvatić, rekla je kako su ponosni na već 10. izdanje “Dana vrganja u Paki”, ali i činjenicu da je u tih deset godina manifestacija iz lokalne prerasla u uspješnu nacionalnu priču.

– Vrganj je i dalje glavna zvijezda ove manifestacije, a tartuf jedna zanimljivost. Vrijeme nas je ove godine poslužilo što se tiče same manifestacije, dok je s druge strane ovo sušno razdoblje utjecalo da nešto manje gljiva nego što smo bili navikli. Bez obzira na uvjete, berači su otišli u šumu i našli nešto gljiva, tako da je u konačnici predsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza, Branko Bartolić, na kraju imao dosta poslova prilikom determinacije  – istaknula je Horvatić te dodala da je ovogodišnja manifestacija zaista imala bogat program. 

Sve više posjetitelja 

– Prekrasan je bio naš sajam s jako je puno izlagača i svi su u svoje proizvode ubacili ili vrganj ili crni tartuf. Održane su i kulinarske radionice za djecu na temu vrganja, a Tomislav Špiček je kuhao za odrasle. Održana je i šetnja na 10 kilometara kojoj se odazvalo preko 100 šetača. Održano je i predavanje na utvrdi Paka te stručni obilazak. Imali smo i zanimljivo predavanje o dabrovima, jer ovdje živi dabar Pako, a i najveća brana je u Varaždinskoj županiji. Nemojmo zaboraviti ni na zabavni program uz ‘Žigu i bandiste’ te puno drugih sadržaja. Bilo je za svakog ponešto i tako privlačimo sve više ljudi i iz drugih krajeva, primjerice iz Zagorja, Međimurja i Zagrebačke županije – zaključila  je Horvatić. 

I ove godine manifestaciji se odazvao gradonačelnik i saborski zastupnik Siniša Jenkač ističući kako je riječ o samo jednom u nizu turističko-edukativnih događanja koja iz godine u godinu privlače sve više posjetitelja u Novi Marof.

– Imamo zaista veliki broj manifestacija, a ovo je jedna od najznačajnijih. Ovdje se ne radi samo o lijepo provedenom danu u prirodi jer manifestacija ima edukativni karakter, a i mnogi naši OPG-ovi pronašli su u manifestaciji svoje mjesto. Grad Novi Marof i dalje će podržavati “Dane vrganja i tartufa u Paki” koji su iz godine u godinu sve prepoznatljiviji, ne samo na ovom području, već sve više poprimaju nacionalni karakter – kazao je Jenkač.

Događanju se, kao i prethodnih godina, pridružio i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je istaknuo kako je Varaždinska županija najnaseljenija županija u Hrvatskoj, ali je naglasio i manje poznat  podatak da šume u našoj županiji pokrivaju površinu od 43 posto. 

Edukativna nota 

– I upravo ova manifestacija, osim tog turističkog značaja, ima i edukativnu notu, a to je da građane, osobito mlađe generacije, upozna sa šumama, njihovim blagodatima, odnosno svime onime što šume pružaju – zaključio je župan te dodao da su “Dani vrganja u Paki” zaista hvalevrijedna manifestacija.

U ime suorganizatora, Udruge privatnih šumovlasnika Graber, jedan od idejnih začetnika događanja Mladen Jakopović istaknuo je kako su ove godine po prvi put na natjecanju u traženju tartufa, ali i uopće u Hrvatskoj, i psi tragači. Naime, iako je u prvom planu manifestacije upravo vrganj, sve više se zna i priča o crnom tartufu koji se nalazi na ovim područjima.

– Na predavanju održanom u subotu bilo je i profesionalaca, i poluprofesionalaca i entuzijasta  iz cijele Hrvatske koji su došli saznati nešto više o uzgoju tartufa, o plantažnom uzgoju koji je još uvijek u Hrvatskoj u povojima – rekao je Jakopović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba