Što vi kažete? Benčić ili Plenković?

Politički stručnjak komentirao šanse Sandre Benčić u kandidaturi za premijerku

Objavljeno: 18.09.2023. zagorjeinternational

Sandra Benčić (Možemo) najavila je kandidaturu za premijerku na predstojećim parlamentarnim izborima. Iako još nije službeno potvrđeno, iz redova HDZ-a na izbore će ponovno Andrej Plenković. 

Index.hr. proveo je anketu među svojim čitateljima, a prema rezultatima, 38 posto njih se izjasnilo da bi Sandra Benčić trebala biti iduća premijerka. Za trenutnog premijera glasalo je 24 posto čitatelja portala. Šef SDP-a Peđa Grbin dobio je tek četiri posto. 

Kako kažu politički stručnjaci, Možemo je izabrao dobar trenutak za najavu kandidature Sandre Benčić za premijerku, smatra politički analitičar i profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Rimac.

– Osobu koju kandidirate treba predstaviti što prije, u protivnom samo trenutni premijer izgleda dobro. Slično je bilo u Zagrebu, jako dugo nitko nije mogao pobijediti Bandića sve dok Možemo nije krenuo u kampanju godinama unaprijed. Možemo je donio dobru odluku da sada krene barem s najavom pojedinaca iako neće moći ući u ozbiljniju kampanju sve dok se ne odredi datum izbora – rekao je Rimac za Index.hr.

Ipak, dodao je da u trenutnim okolnostima ne treba očekivati ništa osim pobjede HDZ-a.

– Realno, nitko nema šanse ako se izborni zakon ne promijeni, trenutno imamo pola milijuna nepostojećih glasača. Teško da u takvim okolnostima možemo očekivati bilo što osim pobjede HDZ-a. Oni će sad nešto petljati po izbornom zakonu, ali neće biti revizije birača, i to je problem. HDZ najbrže popunjava koalicije, oporba bez prethodnog barem inicijalnog sporazuma za ulazak u koaliciju nema šanse za dolazak na vlast. HDZ se pokazao vrlo sposobnim naći koalicijskog partnera i ponuditi mu pristup postizbornim resursima, ta vještina bi mogla biti presudna – kazao je Rimac. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba