Slavonski svinjogojci u očaju i na izmaku snaga

Lešine svinja satima ležale na ulici u Slavoniji: “Zar se tako suzbija zaraza?”

Objavljeno: 17.09.2023. zagorjeinternational

Nekoliko desetaka svinja eutanaziranih zbog afričke svinjske kuge ležalo je satima na ulici u Andrijaševcima kod Vinkovaca, što je osudio dio javnosti dok su Hrvatski suverenisti zatražili hitnu reakciju ministarstva i inspektorata, piše Index. Predsjednik Hrvatskih suverenista i saborski zastupnik Marijan Pavliček upozorio je da se eutanazirane svinje odlažu doslovce na ulici gdje po nekoliko sati leže dok Ih ne pokupe na daljnju obradu.

– Zašto su svinje nakon eutanazije izbačene na ulicu, svima dostupne, gdje su dezinfekcijske barijere, zar se ovakvim postupcima želi smanjiti širenje zaraze – pitao se Pavliček na Facebooku.

Smatra da će se takvim postupcima samo ubrzati daljnje širenje zaraze zbog čega očekuje hitnu reakciju Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata.

Iako u Andrijaševcima nitko ne želi komentirati slučaj, pojedinci navode kako svinje nisu smjele biti izvezene na ulicu sve dok kamion za utovar nije stigao.

Također napominju kako je do sada održano nekoliko sastanaka svinjogojaca s predstavnicima veterinarske struke i Ministarstva te se znaju točni protokoli postupanja sa zaraženim svinjama.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede, do sada je eutanazirano više od 15.000 svinja na nešto više od 700 gospodarstava.

FOTO: Čitatelj 24sata

Vlasnik usmrćenih svinja Marko Majer rekao je u razgovoru s novinarima da je devet svinja bilo pozitivno na afričku svinjsku kugu pa su sve svinje, njih 36, morale biti usmrćene. 

– Kamion koji odvozi mrtve životinje nije mogao ući u dvorište tako da smo mi te svinje izvezli van, a kamion je došao po te svinje nakon neka tri sata, kazao je Majer, tvrdeći da je veterinar došao s tehničarima i da su njega tražili za pomoć da ih izvuku.

FOTO: Čitatelj 24sata

– Prvo su ih upucali, a onda su im dali neku injekciju. Ja nisam jedini, desetak gospodarstava je ovako završilo, neki imaju količinu svinja kao i ja, a neki imaju ovako doma za sebe. Ne znam šta bih rekao, čekamo ovdje sa svinjama na travi da ih netko pokupi i odveze – rekao je Majer za 24sata.

– Stajale su tu oko 3-4 sata, tragovi krvi su i dalje tu. Nitko ništa nije rekao, što s time, tko to mora… Velika su to pitanja, nitko nam ne daje konkretne odgovore. Pozivam ministricu poljoprivrede da dođe u našu Slavoniju, da razgovaramo o ovom problemu, da budemo upućeniji – dodao je u razgovoru s reporterom RTL-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba