Neobična svjetla’ koja nalikuju nanizanim zvijezdama imaju veze s internetom

IPAK NISU VANZEMALJCI: Evo što je to bilo noćas na nebu iznad Krapine

Objavljeno: 16.09.2023. zagorjeinternational

‘Neobična svjetla’ ili ‘nanizane zvijezde’ protekle noći zabrinule su mnoge građane koji su ih vidjeli na nebu iznad Hrvatske te su poslali mnogobrojne snimke u novinarske redakcije.

– Iznad Krapine, svijetla u zraku jedna za drugom sto posto ravna linija postepeno se gase, ili dragi naši vanzemaljci ili neko zeza avione laserom – kazao nam je naš čitatelj.

– U 21:08 u smjeru Medvedgrada nešto nevjerojatno i meni nepojmljivo se dogodilo. Na nebu se vidjelo 9 njih, a ako ne i 10 svijetlih točaka identični odsjaju zvijezda. Poredane u formaciju jedna iza druge u redoslijedu tako precizne udaljenosti i istog smjera kretanja. Nakon nekih 20-tak sekundi su nestajale na istom mjestu kako su pratile jedna drugu, mogao se vidjeti kao mali sićušni bljesak skoro pa neprimjetan – komentirao je čitatelj 24sata.

Svjetla koja se miču na nebu zapravo su skupina satelita koje je kompanija Elona Muska SpaceX lansirala u orbitu u sklopu projekta Starlink. Taj projekt zaobilazi potrebu izgradnje infrastrukture poput kabela i stupova, kako bi internetske usluge postale dostupne na udaljenim područjima.

Starlinkovi sateliti postavljeni su u nisku orbitu oko Zemlje. Potreban je velik broj satelita kako bi se osigurala potpuna pokrivenost svijeta. Smatra se da ih je od 2018. godine u svemir poslano više od tri tisuće, a možda će ih na kraju biti 10 do 12 tisuća.

Uz Starlink, konkurenti kao što su OneWeb i Viasat, koji također nude satelitske internetske usluge, postavljaju tisuće satelita u nisku Zemljinu orbitu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba