Svečano otvoren vatrogasni dom DVD-a Pregrade u koji je uloženo 540.000 eura

“Ovo je rezultat rada generacije vatrogaskinja i vatrogasaca predvođene predsjednikom Milanom Burićem”

Objavljeno: 16.09.2023. zagorjeinternational

Obnovljeni, dograđeni i prošireni vatrogasni dom DVD-a Pregrada jučer je i svečano otvoren u Pregradi.

Otvorenju su uz predsjednika DVD-a Pregrada Milana Burića i članove DVD-a Pregrada nazočili i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, župan Željko Kolar, ispred Ministarstva poljoprivrede ravnatelj Uprave za stručnu podršku u razvoju poljoprivrede Mladen Fruk te brojna pobratimska i susjedna vatrogasna društva i ostali brojni gosti i sponzori.

– Ovo je rezultat rada ove generacije vatrogaskinja i vatrogasaca predvođene neumornim predsjednikom Milanom Burićem kojem zasigurno pripadaju najveće zasluge za ovu dogradnju vatrogasnoga doma, ali sam siguran da služi na ponos svim onim vatrogaskinjama i vatrogascima koji su kroz ovo društvo dali doprinos razvoju našega grada. Zato mi je drago da ovaj dom otvaramo uoči naše najveće manifestacije ‘Branja grojzdja’ – ističe gradonačelnik Vešligaj.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 539.001,47 eura od čega je 90 posto financirano iz EU fondova, točnije Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je 10 posto iznosa osigurano iz Proračuna Grada Pregrade.

Sredstva iz fondova Europske unije osigurana su putem Natječaja za provedbu tipa operacije 7.4.1 “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

Projektnu dokumentaciju i glavni projekt izradio je Kostelgrad projekt, a radove izvodio izvođač Kunagora, zanatska zadruga. Konzultantske usluge iz područja javne nabave pružala je tvrtka Project Box d.o.o, a savjetodavne usluge i podršku u provođenju projekta Zagorska razvojna agencija.

Novi prostor u suterenu ima moderno spremište, na katu proširenu glavnu dvoranu i spomen sobu, dok  se na nadograđenom potkrovlju nalaze uredi DVD-a i Vatrogasne zajednice, arhiva, dvorana za sastanke i muzej vatrogastva. Tako opremljeni pregradski će vatrogasci imati bolje uvjete rada te će samim time i njihovo operativno djelovanje biti još učinkovitije. Dobrovoljno vatrogasno društvo Pregrada osnovano je 1889. godine, a danas broji 76 članova, od toga su 33 operativca. Kroz članove podmlatka i mladeži DVD Pregrada ima još dodatnih 40 članova, što je sveukupno 116.

Za predviđeni muzej u DVD Pregrada u fazi su prikupljanja zbirke vatrogastva, koja bi se sastojala od povijesnih fotografija vatrogasaca, dokumenata, vatrogasne opreme i predmeta iz povijesti vatrogastva u Pregradi.

Muzej grada Pregrade dio će svoje muzejske građe iz muzejske čuvaonice ustupiti Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pregrada za potrebe ove stalne izložbe čime se pridružio ovoj vrijednoj inicijativi. Pozvani su i građani, koji su u posjedu i voljni, pokloniti ili posuditi predmete vezane uz povijest vatrogastva da se priključe ovoj vrijednoj inicijativi.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je važnost vatrogastva, čestitao na realiziranom projektu te naglasio kako se to ostvarilo zahvaljujući viziji, rukovodstvu i velikoj potpori Grada Pregrade.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba