'Sigetska bitka'

I u Mađarskoj obilježena 457. obljetnica pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog

Objavljeno: 12.09.2023. zagorjeinternational

Ove nedjelje, kao vrhunac višednevnog obilježavanja Sigetske bitke, u parku Mađarsko-turskog prijateljstva u Sigetu, položeni su vijenci podno spomenika Nikoli i Sulejmanu.

Nikola Zrinski Sigetski jedan je nekolicine povijesnih ličnosti čija su djela direktno utjecala na daljnji tijek povijesti. Iako ubijen na bojnom polju, njegov otpor otomanskim osvajačima, zauvijek je promijenio kartu njihovih osvajanja u Europi. Dan prije Nikole, predvodeći napadače, pred Sigetskim zidinama umro je i sultan Sulejman Veličanstveni. Život i smrt dvojice znamenitih vojskovođa i danas nadahnjuje generacije, a obilježavanje godišnjice bitke, važan je datum u mađarskim, hrvatskim, ali i turskim povijesnim kalendarima.

Počast Nikoli Šubiću Zrinskog i Sulejmanu Veličanstvenom, među ostalim, odali su predstavnici Grada Szigetvara, Veleposlanstva Republike Turske u Mađarskoj, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Mađarskoj, udruga koje štuju naslijeđe Zrinskih iz Hrvatske i Mađarske te Grada Paga. Među okupljenima bio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, a Čakovec i Međimurje predstavljali su i Zrinska garda Čakovec, te Ansambl “Pučpuljike“.

U sklopu obilježavanja, predsjednika Gradskog vijeća primio je gradonačelnik Szigetvara dr. Peter Vass. Tom prilikom obojica su naglasili da je Nikola Šubić Zrinski ličnost koja povezuje Hrvatsku i Mađarsku te naše gradove. Naslijeđe Zrinskih odličan je temelj za suradnju, osmišljavanje i provedbu projekata, ali i razvoj turizma.

Vijenci i svijeće položeni su i kod spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom u središtu Sigeta, rad Čakovčana Mihaela Štebiha. U sklopu Dana Zrinskih, kako se zvao program organiziran u Sigetu, svojim nastupom u mimohodu povijesnih postrojbi, oduševila je Zrinska grada Čakovec, a nastupom na središnjem gradskom trgu, članice Ansambla “Pučpuljike“.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba