ZAGORSKI GOSPODARSKI ZBOR: 17 zagorskih obrtnika primilo zaslužene majstorske diplome

KUČIŠ: Polaganjem ovog ispita stiže i velika odgovornost – to je prenošenje znanja i vještina na mlađe generacije

Objavljeno: 08.09.2023. zagorjeinternational

Cijeli tjedan je svečano u Krapini povodom ‘Tjedna kajkavske kulture’, no danas je bilo još svečanije u Sportskoj dvorani SŠ Krapina. Naime, tamo su dodijeljene svečane majstorske diplome Hrvatske obrtničke komore, a samoj dodjeli prisustvovao je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović koji se tom prilikom osvrnuo na gospodarski rast.

2,7 posto 

– Moram istaknuti da hrvatsko gospodarstvo u drugom kvartalu ove godine raste u stopi od 2,7 posto, a da je prosječna stopa gospodarskog rasta Europske unije 0,5 posto. Kada pogledate kako je hrvatsko gospodarstvo raslo od zadnjeg kvartala 2019. godine, ističem taj kvartal zato što je to posljednji pretpandemijski kvartal, i kada pogledate rast u drugom kvartalu ove godine, možete vidjeti da je rast hrvatskog gospodarstva 13 posto. To nas svrstava na vrh Europske unije ako ne uzmemo u obzir Irsku, To je pokazatelj da je Vlada vukla prave poteze za vrijeme trajanja svih kriza i nedaća koje su nas pogodile. Intervenirali smo u cijenu električne energije, ograničili smo cijene naftnih derivata, ograničili smo cijenu plina, a sve kako bi pomogli našim gospodarstvenicima i naravno našim građanima – kazao je ministar Filipović te je posebno istkano hrvatske obrtnike kao važan čimbenik tog rasta:

– Imamo preko 100.000 obrta u Hrvatskoj. Prije nekoliko dana predsjednik Obrtničke komore je poslao dopis u kojem ističe koliko su zapravo sve mjere Vlade do sada pomogle hrvatskim obrtnicima. Moja poruka svim obrtnicima je da će Vlada nastaviti brinuti o njima – rekao je ministar. 

Gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović kao domaćin festivala u sklopu kojeg se dodjeljuju majstorske diplome, pozdravio je obrtnike – majstore.  

– Posebno mi je drago vas pozdraviti u srcu Zagorja na 31. ‘Zagorskom gospodarskom zboru’ koji je postao nezaobilazni dio ‘Tjedna kajkavske kulture’, pa time i najvažnijeg tjedna u godini. Povijest obrtništva u Krapini seže daleko u prošlost što se potkrepljuje brojnim pisanim dokumentima. To je znak da su Zagorci oduvijek bili vrijedni i radišni ljudi – poručio je gradonačelnik Gregurović dodavši kako je došlo do skidanja stigme s obrtničkih zanimanja kao manje vrijednih jer samo vrijedne ruke mogu graditi bolju budućnost. 

Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Nenad Kučiš zahvalio je ministru i Ministarstvu na brojnim programima koji znatno doprinose razvoju gospodarstva, kako na lokalnoj, tako i na razini cijele zemlje.

Odlični rezultati 

– Uz to, moramo zahvaliti i Krapinsko – zagorskoj županiji na potporama koje osigurava tradicijskim i umjetničkim obrtima, potporama za promociju obrtništva Krapinsko – zagorske županije, stipendiranju i prezentaciji deficitarnih zanimanja, te moramo zahvaliti na tome što osigurava da u svim osnovnim školama naše županije omogućava da se učenike bolje upozna s obrtničkim zanimanjima. Samo zajedništvom možemo postići bolje rezultate razvoja gospodarstva, kako na županijskoj, tako i na državnoj razini – poručio je Kučiš. 

Temeljem javnih ovlasti, u Obrtničkoj komori KZŽ majstorski je ispit uspješno položilo 1250 kandidata, 715 ih je položilo stručno osposobljavanje, 28 ih je položilo ispit kojim se dokazuje posebno znanje o podučavanju naučnika, a licencirano je preko 900 gospodarskih subjekata Krapinsko – zagorske županije.  

– Majstorski ispiti su državno priznati ispiti, a omogućuju samostalno otvaranje i vođenje obrta, vođenje obrta za drugog obrtnika te dobivanje dozvole (licence) za prijem naučnika za naukovanje. Preuzimanjem diplome majstori dobivaju i materijalni dokaz da su dosegli vrhunac u svojoj struci što nikako ne znači da tu staje njihovo učenje i usavršavanje. Uz to, polaganjem ovog ispita stiže i velika odgovornost. To je prenošenje znanja i obrtničkih vještina na mlađe generacije. Status obrtnika-majstora je jamstvo da će biti stručni mentori naučnicima, a time se osigurava opstanak i razvoj struke – pojasnio je Kučiš i uputio čestitke svim promoviranim majstoricama i majstorima.

Okupljene je pozdravila u ime KZŽ dožupanica Jasna Petek naglasivši kako se sa suradnicima, Gospodarskom i Obrtničkom komorom, kreiraju politike, aktivnosti i mjere vezane za gospodarstvo.

– U proračunu županije imamo preko 1,5 milijuna eura osiguranih sredstava za aktivnosti i mjere vezanih za područje gospodarstva. Tako smo danas ovdje uručili potpore za tradicijske i umjetničke obrte, a sad i majstorske diplome. Uz to, Županija dugi niz godina sa spomenutim suradnicima te Zavodom za zapošljavanje provodi akciju promocije deficitarnih zanimanja – kazala je dožupanica Petek pritom istaknuvši kako Županija ove godine ima preko 400 stipendista, a velika većina njih je upravo iz zanimanja kojima su se sada dodijelile majstorske diplome. 

Promovirani 

Majstori su svoje diplome zaslužili još u veljači i svibnju polaganjem majstorskog ispita. Pa su tako majstorsko zvanje u zimskom roku dobili za autoservisera Dario Harapin, bravare Matija Kolenko i Marko Blažičević, kuhare Lucija Mezdic Kraljić i Josip Bival, natkonobara Darinka Petravić, soboslikara – ličilaca Ivan Kosmat te vodoinstalatera Tomislav Paulić.  

Nadalje, u proljetnom roku su isti uspjeh postigli automehaničar Marko Škrnjug, bravar Kristijan Jagečić, elektroinstalateri Damir Novosel i Mladen Škvorc, frizerka Ivana Petek, instalater grijanja i klimatizacije Darko Sinković, vodoinstalater grijanja i klimatizacije Mario Supina, stolar Zvonimir Vdović te zidar Danijel Poslon.

Uime dobitnika obratio se majstor bravar Marko Božićević.

– Izuzetno mi je drago što smo dobili te diplome i što sada možemo krenuti u obrtnički život i želim zahvaliti svima koji su nam na tom putu pomagali – zaključno je kratko poručio Božičević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba