ZABAVNO I POUČNO! U Muzeju krapinskih neandertalaca održava se ‘Noć šišmiša’

“Oni uopće nisu strašni i nemamo ih se zašto bojati. Mi smo zapravo njihov neprijatelj”

Objavljeno: 08.09.2023. VH

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije ‘Zagorje zeleno’, udruga ‘Tragus’, Muzej krapinskih neandertalaca i Gradska knjižnica Krapina u prostoru Muzeja krapinskih neandertalaca večeras obilježavaju ‘Noć šišmiša’. 

Svake godine program se pokušava obogatiti uvođenjem novih sadržaja, pa će ove godine, uz predavanje i tetovaže za djecu, tu biti i prepričavanje priča o šišmišima, ali i kreativne radionice kako bi se o tim stvorenjima što više naučilo. Uz to, bit će tu i nagradni kviz, ali i potraga za šišmišima.

Ravnateljica Javne ustanove ‘Zagorje zeleno’ Dijana Hršak poručila je da se organizacijom ove manifestacije daje doprinos organizaciji Europske noći šišmiša koja se obično organizira krajem kolovoza.

– Sve je to s ciljem da ukažemo na važnost, vrijednost i ugroženost šišmiša. Ova je radionica prije svega namijenjena djeci i u njih polažemo najviše nade da će oni biti ti koji će napraviti razliku i biti odgovorni prema prirodi – rekla je Hršak. 

Klimatske promjene te globalizacija i industrijalizacija doprinose njihovoj ugrozi, kao i nestajanju njihovih prirodnih staništa, dodaje Hršak.

– Tu se onda javljaju i temperaturni ekstremi i mi se moramo trgnuti i napraviti nešto za njih s obzirom na to da su izuzetno važni u životnom ciklusu i doprinose biološkoj raznolikosti – navodi Hršak.

Potom se osvrnula i na stigmu koja ih prati, a to je da su strašni.

– Naravno da nisu. Moram reći da nam je i to jedna od zadaća, da s njim skinemo tu stigmu. Oni nisu strašna stvorenja, već mala, plaha i prestrašena bića koja trebaju našu pomoć, a zapravo smo mi jedni od njihova tri glavna neprijatelja – dodala je.

Voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Eduard Vasiljević dodao je da će ova vrlo zanimljiva večer biti sjajan nastavak izuzetno bogatom programu kroz cijeli tjedan te da će svi zasigurno nešto novo naučiti. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba