FOTOGALERIJA: Odlična posjećenost svih dosadašnjih događanja ‘Tjedna kajkavske kulture’

“MALI KAJ”: Danas slijedi najbolji dio programa koji garantira da će ovaj Festival biti vječan 

Objavljeno: 07.09.2023. zagorjeinternational

Da je program ‘Tjedna kajkavske kulture’ u Krapini doista sjajan govori i velika posjećenost svih događanja. Naime, svi programi održani u utorak bili su sjajno posjećeni. Sve je započelo u Galeriji grada Krapine tradicionalnim ‘Recitalom dječjeg kajkavskog stvaralaštva’ na koji je stigao i predsjednik Gradskog vijeća Krapine Mladen Gregurović. Interes za nastup na Recitalu potvrdio je činjenicu kako je svake godine sve veći broj djece i mladih uključen u brojne festivalske aktivnosti.

273 rada 

Ove godine na natječaj za ‘Dječji recital kajkavske poezije Krapina 2023.’ pristigla su 273 literarna rada iz 59 osnovnih škola. Magdica Šalković, Željko Slunjski i Jasna Leljak bili su prosudbeno povjerenstvo, te su od pristiglih radova odabrali 72, a koji su objavljeni u ‘Malom dječjem zborniku’.

– Od 72 rada, na manifestaciji ‘Recital dječje kajkavske poezije’ izvodi se njih 40-ak. Manji dio je bio izveden i na otvaranju ‘Dječje likovne izložbe’. Mi smo kao organizator vrlo zadovoljni budući da smo dobili radove iz cijelog kajkavskog govornog područja, pa čak i malo dalje – rekao je tajnik Društva za kajkavsko kulturno kajkavsko stvaralaštvo Radovan Novina, te dodao da su radove dobili čak iz jedne škole iz Slavonije. 

U otprilike isto vrijeme dok je trajao Recital, u Crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu služena je sveta misa na kajkavskom jeziku koja je prostore crkve ispunila do posljednjeg mjesta.

S obzirom na to da je utorak prošao u znaku odlične posjećenosti, isto je bilo u Gradskoj knjižnici gdje su brojni posjetitelji sudjelovali u etno radionici “Tkanje u suradnji s RGNC grupom” (Regeneracija) te nešto kasnije na predstavljanju pjesništva Marije Lamot.

– Marija Lamot nam je promovirala zbirku pjesama ‘Kalendar sna’. Dvorana je bila dupkom puna, odaziv je bio sjajan! Inače, Marija je svoju prvu zbirku pjesama promovirala upravo u Krapini prije 30 godina na 800. obljetnici Grada Krapine, a na 830. obljetnicu je ponovno imala promociju u Gradskoj knjižnici. Bilo je jako puno emocija – rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Maja Vukina Bogović. 

Garancija 

U večernjim satima održana je i 2. dramska večer kazališnih amatera na kojoj su nastupili članovi KUD-a Krapina,  KUD  “Društvo žena” Gornji Kraljevec te Humsko amatersko kazalište. Ne treba spominjati da je dvorište Galerije također bilo prepuno posjetitelja.

Svi oni željni dobre zabave došli su na svoje na ‘Vinskom placu’ gdje su se za dobru atmosferu pobrinuo Ansambl ‘Zagorje’. 

Podsjetimo i da je danas na programu 38. dječji festival “Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“, poznat i kao “Mali kaj” na kojem će se predstaviti 24 pjesme. Novina je naglasio kako se radi o najboljem dijelu programa cijelog ‘Tjedna kajkavske kulture’, jer, prema njegovim riječima, “Mali kaj” garantira budućnost da Festival nikada neće prestati sa svojim održavanjem. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba