Počela nova školska godina za 19.072 učenika diljem Varaždinske županije

Najveći interes je ove godine bio za strukovnim zanimanjima, a posebice strojarstvom

Objavljeno: 04.09.2023. zagorjeinternational

Za 19.072 učenika osnovnih i srednjih škola diljem Varaždinske županije danas je započela nova školska godina. U osnovne škole krenulo je 12.385 učenika, a u srednje njih 6687. Prvi puta u školske klupe sjelo je 1406 prvašića i 1820 učenika prvih razreda srednjih škola. Dobrodošlicu, kako učenicima prvih razreda varaždinske Elektrostrojarske škole, tako i prvašićima u Osnovnoj školi Gornji Kneginec, uz ravnatelje Igora Kosa i Miljenka Rožmarića, poželjeli su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški.

Župan Stričak podsjetio je kako Županija čini sve kako bi uvjete u obrazovanju podigla na višu razinu.

1,7 milijuna eura

– Produženi boravak organiziran je u 22 osnovne škole za 1044 djece, osigurano je 126 pomoćnika u nastavi za 128 učenika u osnovnim i srednjim školama. Osigurano je gotovo šest milijuna eura za daljnji nastavak sufinanciranja troškova prijevoza učenika srednjih škola, stipendiranja učenika i studenata, njihova nagrađivanja, prehrane te za rad 14 centara izvrsnosti i pet strukovnih centara – nabrojao je župan te je nastavio kako je pred otvorenjem i Regionalni centar kompetentnosti iz zdravstva pri varaždinskoj Medicinskoj školi u iznosu od 13.270.253 eura, dok su u tijeku radovi na rekonstrukciji i obnovi dvorca Opeka kao sjedišta Regionalnog centra kompetentnosti iz poljoprivrede u vrijednosti od 9.096.324 eura. 

Uz to, vrijednost ulaganja u opremanje osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija iznose oko 1,7 milijuna eura.

– Uskoro ćemo odabrati projektanta za dogradnju Glazbene škole u Varaždinu. Projektiramo izgradnju sportskih dvorana u osnovnim školama u Bisagu i Varaždinskim Toplicama, dok su u pripremi još 22 natječaja za projektiranje dogradnje školskih prostora i sportskih dvorana. Dakle, pred nama je jedan investicijsku bum u obrazovanju vrijedan 100 milijuna eura. To će u potpunosti podignuti kvalitetu obrazovanja u našim odgojno-obrazovnim ustanovama – zaključio je Stričak te svim učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima, zaželio sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

Pročelnik Huđek osvrnuo se na trend upisa u srednje škole.

– Najveći interes ove godine prevladavao je za strukovna zanimanja. Pobijedilo je strojarstvo, slijedi ga elektrotehnika, a nakon dosta godina vratio se i interes za graditeljstvo. Ujedno ove godine učenicima smo ponudili i nove programe kao što su jezična gimnazija u Gospodarskoj školi, Srednja škola Novi Marof upisivala je tehničare za računalstvo, Ludbreg je dobio elektroinstalatere, dok je Srednja škola Ivanec upisivala strojarsko računalne tehničare – objasnio je pročelnik Huđek.

U ime svih zaposlenika i djelatnika Elektrostrojarske škole, dobrodošlicu učenicima zaželio je ravnatelj Igor Kos.

– Želim vam da ovdje ostvarite sve ono što ste si sami zacrtali, sve rezultate i uspjehe, a mi ćemo vam u tome pomoći, imat ćete našu maksimalnu podršku. Elektrostrojarska škola, svima znana kao MEC, sljedeće tri, četiri godine bit će mjesto vašeg života, ne samo učenja, skupljanja ocjena – ovdje ćete se veseliti, možda se i zaljubiti, naći nove prijatelje – rekao je ravnatelj Kos.

Savršeni uvjeti 

Ravnatelj Osnovne škole Gornji Kneginec Miljenko Rožmarić naglasio je kvalitetu obrazovanja.

– U našoj školi imamo savršene uvjete, sve što nam treba za jedan kvalitetan odgojno- obrazovni rad. Moram istaknuti odličnu suradnju s Općinom Gornji Kneginec i Županijom kao osnivačem. Tu nikad ništa nije bilo sporno i sve naše potrebe za kvalitetno provođenje nastavnog procesa su zadovoljene. Istog trenutka kad nešto trebamo to se i odradi – istaknuo je ravnatelj Rožmarić.

Načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški također je svima poželio puno uspjeha u novoj školskoj godini.

– Osnovna škola Gornji Kneginec svojom kvalitetom privlači djecu i iz okolnih općina, tako da nemamo pad broja djece upisane u prve razrede, što nam je posebno važno. Nastojimo čim više razvijati kvalitetu naše škole, pa tako između ostalog, ulažemo u produljeni boravak  i druge programe koje sufinanciramo vezano uz osnovnu školu. Riječ je o milijunskom iznosu na godišnjoj razini, ali ako znamo što njime dobivaju učenici, ali i sami roditelji, onda su sredstva i više nego opravdana – zaključio je Kaniški.

Osim učenicima, župan Stričak sa suradnicima zaželio je puno uspjeha djeci i odgojiteljima u novoj pedagoškoj godini u Dječjem vrtiću “Bubamara” u Knegincu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba