Oštetio Grad Zagreb za 38 milijuna kuna, naručivanjem fiktivnog čišćenja ventilacijskih sustava sportskih dvorana

Bandićev pročelnik Šostar proglašen krivim, dobio četiri godine zatvora – evo koliko novca mora vratiti

Objavljeno: 04.09.2023. zagorjeinternational

Bivši zagrebački pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar proglašen je krivim i nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, zbog optužbi da je sa suradnicima oštetio grad za 38 milijuna kuna naručivanjem fiktivnog čišćenja ventilacijskih sustava sportskih dvorana, piše Index.

Na zagrebačkom Županijskom sudu uz Šostara je na šest i pol godina zatvora osuđen direktor tvrtke specijalizirane za čišćenje suhim ledom Davor Ljubić, dok je Šostarova suradnica Mirta Lončar, koja je jedina došla na izricanje presude, osuđena na godinu dana uvjetno pa u zatvor neće ići ako u narednih pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Postane li presuda pravomoćna, Šostar će ostati bez oko milijun eura, odnosno osam milijuna kuna, dok će Ljubiću biti oduzeto oko četiri milijuna eura. Kako je osuđen na više od pet godina, Ljubić bi trebao u zatvor i prije pravomoćnosti presude.

Nezakonitosti opisane u optužnici događale su se, po tvrdnjama tužiteljstva, od 2006. do 2013. kada je Šostar navodno sređivao poslove čišćenja brojnih zagrebačkih sportskih dvorana tzv. suhim ledom. 

Tužiteljstvo tvrdi da su mnogi od tih poslova bili nepotrebni ili da čak i nisu obavljeni, ali su naplaćeni, a Šostar je zauzvrat primio mito.

Uz spomenuti trojac, bilo je još sedam optuženih, no šestero se nakon priznanja nagodilo na uvjetne kazne, a jedan je u međuvremenu preminuo.

U optužnici podignutoj u prosincu 2017. godine USKOK je tvrdio da je Ljubić, kada je grad platio preko 52 milijuna kuna za poslove vrijedne tek 13,4 milijuna, Šostaru predao “točno neutvrđeni novčani iznos” i plaćao mu putovanja, hotele i ribolov te troškove putovanja članovima njegove obitelji, u sveukupnom iznosu od najmanje 176.869 kuna.

Tužiteljstvo je u optužnici tražilo da se svima oduzme protupravno stečena korist, dok su za Šostara zatražili tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi, budući da mu je utvrđen milijunski nesrazmjer između zakonitih prihoda i imovine. Taj je iznos isprva bio procijenjen na oko 10 milijuna kuna, ali je naknadno smanjen.

Pokojni gradonačelnik Milan Bandić, i sam suočen s nizom korupcijskih optužbi, kazao je na suđenju jednom od svojih najbližih dugogodišnjih suradnika da ga je Šostar izvijestio o potrebi čišćenja klimatizacijskih sustava gradskih sportskih dvorana, ustvrdivši da on vjeruje svojim pročelnicima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba