KRAPINA: HBOR organizirao radionice za jedinice lokalne samouprave i poduzetnike

“Svi znamo da je vrijeme jeftinih kredita iza nas, stoga pozdravljamo svaku ovu mjeru”

Objavljeno: 17.05.2024. zagorjeinternational

U organizaciji Grada Krapine i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), danas su u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini organizirane radionice na temu financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom ove godine.

Radionice provodi stručni tim iz HBOR-a, a teme su financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja, zatim jamstva HBOR-a iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za financiranje investicija komunalnih društava koje zadovoljavaju DNSH kriterij te mogućnosti financiranja poslovnih subjekata i zaštita poslovanja od neplaćanja kupaca.

Više od 550 projekata

Koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković naglasio je da je HBOR u posljednjih deset godina u Krapinsko – zagorskoj županiji podržao više od 550 projekata u ukupnom iznosu većem od 180 milijuna eura.

– Ovi rezultati jasno pokazuju našu predanost razvoju ovog područja. Kroz organizaciju ovakvih radionica želimo poduzetnicima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave iz ove županije približiti sve mogućnosti koje su im na raspolaganju kod HBOR-a. Smatramo da je važno da svi budu upoznati s dostupnim opcijama, kako bi mogli iskoristiti sve prilike za razvoj – rekao je Marković.

Istaknuo je kako je ove godine fokus HBOR-a na provedbi programa iz okvira NPOO-a, a riječ je o kreditima za početnike, mlade i žene, RDI (projekti temeljeni na istraživanjima, razvoju i inovacijama i MSP (mala i srednja poduzeća) na slabije razvijenim područjima koji nude izuzetno povoljne kamatne stope od 0,4 posto i 0,8 posto.

– Tu su i tri financijska instrumenta subvencije kamatnih stopa, na temelju kojih je MSP-u i velikim subjektima moguće subvencionirati kamatnu stopu, u ovisnosti o vrsti ulaganja, 75 posto za ulaganja u projekte zelene i digitalne tranzicije, 65 posto za ulaganja u gospodarski slabije razvijena područja i inovativne projekte i 50 posto za ostala ulaganja. Uvažavajući aktualnu visinu kamatnih stopa, vjerujem kako navedeni instrumenti subvencija kamata mogu dati bitan doprinos zadržavanju razine investicijskih ulaganja u domaćem gospodarstvu – kazao je Marković.

U pripremi je i novi program za jedinice lokalne samouprave, a radi se o Urbanom razvojnom fondu namijenjenom ulaganjima subjekata javnog sektora.

– Njime se prvi put omogućuje da se sredstvima EU fondova projekti javne infrastrukture obogaćuju komercijalnim sadržajima koji podrazumijeva ostvarenje prihoda od naplate usluga korištenja, a koje za cilj imaju poticanje projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te općenito izgradnju višenamjenske, sportske, turističke, društveno-kulturne, poslovne i slične infrastrukture. Kroz Urbani razvojni fond korisnicima kredita na raspolaganju će biti više od 170 milijuna eura. Kreditiranje ćemo provoditi izravno, a sam financijski instrument ima strukturu kombinacije kredita i bespovratnih sredstava u vidu kapitalnog rabata. Program će postati operativan vrlo brzo, najkasnije do kraja drugog kvartala, pa već sada potencijalni korisnici mogu krenuti s pripremama svojih projekata – zaključio je Marković.

Zamjenik krapinskog gradonačelnika Ivica Hršak zadovoljan što su u Krapini ugostili predstavnike HBOR-a koji su pripremili razne programe pomoći jedinicama lokalne samouprave i gospodarskim subjektima, bili oni u javnom ili privatnom vlasništvu.

– Svi znamo da je vrijeme jeftinih kredita iza nas, stoga pozdravljamo svaku ovu mjeru koja će našim gospodarstvenicima i jedinicama lokalne samouprave omogućiti da krenu u nove investicijske cikluse. Isto tako, pohvaljujemo predsjednika Hrvatske banke za obnovu i razvoj te samu činjenicu da su kroz interaktivne radionice krenuli među ljude i prezentiraju sve te mjere koje će u konačnici doći do novog investicijskog ciklusa – poručio je Hršak.

Radionice se provode pod vodstvom voditeljice Odjela za mikropoduzetnike u HBOR-u Mirele Đuran, voditeljice za male poduzetnike Ivane Grahovac, specijalistice u Odjelu srednjoročnog-dugoročnog osiguranja Ivane Petković i voditeljice Odjela za poslovanje s jedinicama lokalne samouprave Senke Jurković.

Najnovije po kategorijama

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

PREPOZNALE IH I MAME I BEBE, ALI BANKE NE: Ethereal, jedinstvena tvrtka iz Zagorja, protiv nepotrebnog gomilanja tekstila bori se Crowdfunding kampanjom u cilju bolje budućnosti djece - pomozite im u plemenitoj misiji

VIDEO: “Sigurno za mališane, sigurno za Zemlju: Etherealov tekstil beskompromisne je kvalitete, upravo zbog ljubavi utkane u njega”

Objavljeno: 22.06.2024. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba