KAMPANJA JE JEDNA STVAR, REALNOST DRUGA: Nakon svakog ‘praznika demokracije’ dolazi i prvi radni dan

Ovih 14 ljudi ušlo je u ‘saborski ring’ te najavljuju ‘žestoku’ borbu za projekte u 3. izbornoj jedinici

Objavljeno: 18.05.2024. zagorjeinternational

Svaki izbori kod nas popularno se nazivaju ‘praznikom demokracije’, ali kako to biva, iza svakog praznika dolazi novi radni dan koji bi za parlament lako mogli poistovjetiti s ulaskom u borilački ring. I ove godine birali smo u trećoj izbornoj jedinici 14 saborskih zastupnika, a od kojih je odmah na početku trećina zamijenjena zbog nespojivosti trenutnih dužnosti s onim saborničkim. Takav je primjerice slučaj sa sva tri župana.  

Kontaktirali smo svih 14 zastupnika s područja treće izborne jedinice kako bismo saznali što planiraju ostvariti u naredne četiri godine, ali i koja su im očekivanja sada, kad su sjeli u užarene klupe jer znamo kako je kampanja jedna stvar, a realnost druga.  

Krapinskom gradonačelniku Zoranu Greguroviću ovo je drugo zasjedanje u Saboru, ali prvo gdje ne ulazi kao zamjena ‘na poluvremenu’ umjesto varaždinskog župana Anđelka Stričaka.

‘Glas mještana’

– U novom mandatu bit ću i dalje glas mještana moje Krapine, ali i cijele Krapinsko – zagorske županije, Hrvatskog zagorja te građana treće izborne jedinice. Drugi mandat je priznanje, ali i obveza kako bi za naš sjever Hrvatske osigurali zastupljenost u projektima, investicijama i svemu što znači napredak našeg kraja – poručio je Gregurović, koji je u Sabor izabran s drugog mjesta koalicijske liste predvođene HDZ-om za treću izbornu jedinicu.

Za načelnicu Lobora Ljubicu Jembrih ovo je također drugi put da je saborska zastupnica, a prisegnula je, kao i prvi put, kao zamjena za ministra Damira Habijana koji ovaj put vodi resor pravosuđa.  

– Činjenica da sam kao načelnica Lobora po drugi puta u Hrvatskom saboru priznanje je prije svega našem kraju, našem Loboru, ali i potvrda rezultata koje imamo u našoj Općini. Sav svoj rad i znanje, kao i u prethodnom sazivu, posvetit ću daljnjem razvoju našeg kraja, naše županije kako bismo projekte postavili visoko na listi prioriteta – zaključila je Jembrih.

Saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek naglasio je da će se zalagati za kulturu, sport i poljoprivredu.

– Bavit ću se time da sjever Hrvatske dignemo na višu razinu u infrastrukturnom i komunalnom dijelu. Zalagat ćemo se i za kulturu i sport, kao i za napredak poljoprivrede, da se napravi program poljoprivrede sjevera. Sjever je specifičan, parcele su male i to iziskuje puno više rada, novaca i vremena za obrađivanje zemljišta. Gledajte, ima primjera gdje jedan poljoprivrednik u Međimurskoj, Varaždinskoj ili Krapinsko – zagorskoj županiji ima 200 hektara zemlje i na njoj 450 parcela. To puno više košta, proizvodi su nekonkurentni i u tom segmentu trebamo pronaći rješenja za naše poljoprivrednike. Također, bitna je i zaštita okoliša. Dolazim iz grada koji je vodeći u zbrinjavaju otpada i želimo to dići na još višu razinu da podignemo svijest građana, a i da usput pomognemo drugim dijelovima Hrvatske. Otpad nije samo smeće, iz otpada se može napraviti jako dobar biznis – rekao nam je Kolarek.

Još jedan saborski zastupnik HDZ-a, načelnik Gornjeg Kneginca Goran Kaniški, kratko je kazao da će mu fiksacija biti na gospodarstvu i prometu.

– Bez obzira na stranačke boje i pripadnost, moji kolege i ja zalagat ćemo se za svaki projekt na području treće izborne jedinice – poručio je Kaniški koji u ovaj saziv ulazi na pola mandata župana Anđelka Stričaka, dok će drugi dio pripasti novomarofskom gradonačelniku Siniši Jenkaču.

Saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar započeo je svoj četvrti zastupnički mandat. Djelovat će u Klubu zastupnika HNS-a i nezavisnih zastupnika sa zastupnicima Amirom Hodžićem i Veljkom Kajtazijem.

– U svom radu i borbi za još prosperitetniju i uspješniju Hrvatsku i dalje ću biti snažno posvećen interesima i potrebama našeg sjevera, kako bi i u narednom razdoblju ostvarili zacrtane ciljeve u realizaciji programa i projekata koji su pred nama – kazao nam je Štromar.

‘Glas umjerene politike’

Naglasio je da će posebnu pažnju posvetiti zaštiti i jačanju liberalnih vrijednosti, slobode, jednakosti i tolerancije, kako bi se očuvali dostignuti standardi u zaštiti i promicanju ljudskih i manjinskih prava.

– Zastupajući politiku HNS-a, i dalje ću biti glas građanske i umjerene politike kako bi se očuvala politička stabilnost i nastavio kontinuitet razvojnih programa i reformi – zaključio je Štromar.

Među novim saborskim zastupnicima iz redova SDP-a, iz treće izborne jedinice je i načelnica Konjščine Anita Curiš Krok koja je rekla kako je ponosna što je prisegnula na konstituiranju Hrvatskog sabora te zahvalila krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru što joj je pružio povjerenje da ga mijenja u Saboru i zastupa interese Zagorja, sjevera Hrvatske, ali i cijele Republike Hrvatske.  

– Zalagat ću se posebno za teme socijalne politike i rada, dobrobiti djece i mladih, starijih, branitelja i svih marginaliziranih skupina, posebice žena, vatrogastva i ravnomjeran regionalni razvoj s fokusom na ruralni razvoj – istaknula je Curiš Krok i dodala kako u Konjščini i dalje ostaje na poziciji načelnice s ciljem da dovrši mnoge započete i planirane projekte.

– Dužnost načelnice ću obavljati volonterski, a uštede na mojoj plaći usmjerit ćemo na projekte i poboljšanje kvalitete života u našoj općini – naglasila je nova saborska zastupnica i čestitala svim izabranim kolegama zastupnicima, a posebno kolegicama i kolegama iz Zagorja.

S varaždinskim dogradonačelnikom i saborskim zastupnikom Miroslavom Markovićem čuli smo se uoči same sjednice novog saziva Sabora.

– U svakom slučaju mislimo biti konstruktivna i oštra oporba vladajućima. Mislimo biti glasni u borbi naš kraj, Varaždin, Zagorje, Međimurje, to jest za treću izbornu jedincu u cjelini i što je bitno, želimo da se naš glas čuje u Zagrebu – poručio je Marković koji nam je ukazao na konkretnu problematiku:

– Prvenstveno ćemo se zalagati za rješavanje stanovanja mladih, pošto imamo ogroman problem s dostupnošću stanova za mlade obitelji. Samo u Varaždinu imamo situaciju gdje je preko 800 prijava za 30 stanova. To govori koliki je to problem, a Vlada nema konkretan plan, već samo u budućnosti neki nacionalni plan – naveo je kao primjer Marković dodavši kako će u fokusu biti i bolja prometna povezanost, a posebno će se paziti na socijalno ugrožene skupine.

Realna u suočavanju sa situacijom gdje je SDP oporbena stranka, bila je Barbara Antolić Vupora koja nije krila kako se predizborni program ne može u potpunosti ispunjavati iz oporbe.

– Očekivanja iz oporbe su posve drugačija nego što smo mi programom stranke zacrtali. A ono što sad Vlada nudi ni izdaleka nije ambiciozno za državu u kojoj svaki treći umirovljenik živi na granici siromaštva. Bez obzira na nabrajanje i sve što se učinilo u ovih osam godina HDZ-ove vlade, umirovljenici danas žive lošije nego ikad. Ono što se najavljuje ne obećava bolji položaj, bez obzira na to što će se mirovine nominalno povećati, ali za njih nećete moći kupiti dovoljno za dostojan život – poručila je Antolić Vupora koja je istog mišljenja i za moguće konkretne projekte:

‘Zadnju riječ ima Vlada’

– Projekti za koje bi se sad mogla zalagati mogu biti vrlo populistički postavljeni jer iz Hrvatskog sabora kao oporba ne možete postići ostvarenje svojeg programa jer je to zadatak Vlade. Zato je ono što sad neki zastupnici govore kako će zalagati željeznice, ceste ili škole, iz oporbe potpuno izvan konteksta. Mi se načelno možemo zalagati za neke pravce ili projekte, ali kod ostvarenja zadnju riječ ima Vlada – kazala je Antolić Vupora, ipak dodajući kako će se gledati na bolji standard građana, bolju povezanost sjevera, ali i više novca za sjever jer ga on i najviše ukupno uplaćuje.

Kao novo lice u saborskim klupama prisegnula je i zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek.

– Prisegnula sam na ovu veliku dužnost i potrudit ću se biti glas svih onih koji žele bolju Hrvatsku te bolje i pravednije društvo – kratko je poručila Auguštan – Pentek.

Isto tako kratak u svojem obraćanju povodom ulaska u Sabor bio je i čelnik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić koji nam je kratko rekao da očekuje zanimljivu političku borbu.

Ovom prilikom saborska zastupnica Boška Ban Vlahek prisjetila se prošlog mandata.

– U prethodnom mandatu u Saboru redovito sam predavala amandmane na Državni proračun, preko 200 amandmana, svi do jednoga su bili okrenuti potrebama našeg kraja, čime sam zagovarala veća izdvajanja za projekte u Međimurskoj županiji. Svim tim predanim amandmanima nije zaobiđen ni jedan kraj u Međimurju. Što se tiče prihvaćanja amandmana za izgradnju nove školske zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, svi jako dobro znamo koliko ta nova zgrada znači za djecu, roditelje, djelatnike. Za naš grad, županiju. Škola je to koja prepoznaje pozitivne vrijednosti djece i u kojoj se uče životne vještine. Zaslužili smo da se financijska sredstva koja pune državnu blagajnu vrate kroz ovu investiciju – podsjetila je Ban Vlahek dodavši kako je uz to ponosna na izgradnju nove škole Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec te početka radova na Regionalnom edukacijsko – rehabilitacijskog centra za školovanje djece s većim teškoćama u razvoj.

Ravnomjerno je pravedno

– Kvalitetno obrazovanje je ključno za budućnost naše zemlje. Važno je kontinuirano ulagati u obrazovni sustav, prilagođavajući ga suvremenim potrebama i pružajući podršku djeci s poteškoćama u razvoju kako bi im se omogućila puna integracija u društvo. U ovom mandatu u Hrvatskom saboru planiram nastaviti raditi na unaprjeđenju obrazovnog i socijalnog sustava te podržati projekte koji će doprinijeti daljnjem razvoju Međimurja i sjevera Hrvatske. Uvjerena sam kako samo jedinstvenim i odlučnim zajedničkim djelovanjem možemo prevladati sve izazove i iz njih izaći još snažniji uz međusobno uvažavanje i poštovanje – poručila je Ban Vlahek naglasivši kako saborski zastupnici imaju ključnu ulogu u zagovaranju lokalnih interesa i projekata. Prema njezinim riječima, bitno je osigurati pravednu raspodjelu sredstava i potpora kako bi se potaknuo ravnomjeran regionalni razvoj i podržali projekti od vitalnog značaja za naše krajeve.

U ovom sazivu sabora ušla je, barem na političkoj sceni, nova Nezavisna platforma Sjever koju predvodi međimurski župan Matija Posavec, a okuplja nezavisne kandidate u trećoj izbornoj jedinici te je ovo jedan od većih debitantskih uspjeha ovih izbora. Stoga nam je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić ocrtao očekivanu viziju mandata.

– S obzirom na to da sam član oporbe, očekujem da će se naš glas zapravo čuti kao podrška projektima koji su nam nužni, a tu je prije svega cestogradnja, željeznice, očuvanje bolnica koje dobro posluju i olakšavanje funkcioniranja lokalnih zajednica što se tiče dječjih vrtića. Kao zastupnik ću se zalagati i za reformu financiranja jedinica lokalne samouprave jer ovaj sustav polako postaje neodrživ – kazao nam je Bilić dodavši kako su spremni podržati sve one zakone koji su dobri jer će biti na korist čitavoj Hrvatskoj, dok će se glas sjevera najviše čuti kroz amandmane i rad u odborima.

Nove mogućnosti

Sličnog mišljenja je i njegov kolega Ivica Baksa koji u Sabor ulazi umjesto župana Posavca koji ostaje na svojoj trenutnoj funkciji.  

– Očekujem kako ćemo našim radom u Saboru osnažiti političku poziciju sjevera Hrvatska. S obzirom na to da je Nezavisna platforma Sjever sada parlamentarna stranka otvorit će nam se nove mogućnosti za unapređenje kvalitete života naših građana. S time u vidu aktivno ćemo se zalagati za jačanje gospodarstva i poduzetništva, izgradnju cestovne i željezničke infrastrukture i unapređenje zdravstva – kazao je Baksa te dodao:

– Poseban naglasak stavit ćemo na vraćanje bolnica županijama, odnosno da županije koje na svom području nemaju specijalne bolnice zadrže osnivačka prava nad općim i županijskim bolnicama. Uz to, planiramo niz konkretnih mjera i inicijativa kroz koje ćemo zajedničkim naporima stvarati bolje uvjete za život i rad kako bismo u konačnici osigurali prosperitet za sve naše sugrađane – poručio je Baksa.

Dubravka Novak, varaždinska gradska vijećnica i predsjednica platforme Budimo grad, u Sabor je ušla kao zastupnica s liste stranke Možemo.

– Zalagat ću se za promjenu pedagoškog standarda po kojem se radi od 2008. godine, dakle već 15 godina. Zanima me hoće li vladajući uvažiti mišljenje struke u kreiranju nove reforme. Radi se o devetogodišnjem osnovnom obrazovanju i hoće li škole biti ekipirane stručnom službom jer to trenutačno nije tako – zaključila je Novak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba