Ministar Bačić u Krapini najavio program zbrinjavanja građana čiji su objekti stradali u klizištima i poručio:

“Sanirat ćemo klizišta nastala posljednjih mjeseci, sastanci su već u tijeku”

Objavljeno: 04.09.2023. Vanja Hozmec

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić posjetio je sa suradnicima u ponedjeljak Krapinsko – zagorsku županiju, a prvo je stigao na sastanak kod krapinskog gradonačelnika Zorana Gregurovića. Povod sastanka bili su problemi koji su se na području županije javili nakon obilnih padalina početkom ljeta. Naime, otvorila su se brojna nova klizišta na javnoj infrastrukturi, ali i na privatnim posjedima.

Kako je rekao gradonačelnik Gregurović, na području Krapinsko – zagorske županije su iz Fonda solidarnosti već uložena značajna sredstva, no s obzirom na stanje nakon obilnih padalina, trebat će dodatna pomoć da se saniraju posljedice i pomogne ljudima.  

Javni poziv  

– Uz štetu na javnoj infrastrukturi, na području županije, pa tako i Krapine, je uslijed klizišta stradalo nekoliko kuća. Naši proračuni nisu dovoljni da bi sami mogli ići u pomoć i rješavanje tih problema, a s obzirom da se sprema Javni poziv od strane Ministarstva upravo za takve stradale objekte, htjeli smo više saznati o tome i dati sugestije da to što prije krene i da damo pomoć onima kojima je potrebna – uveo je u temu sastanka Gregurović. 

Ministar Bačić poručio je da će se, uz sanaciju šteta od potresa, nastaviti i sa sanacijom klizišta koja su nastala proteklih mjeseci, a sastanci su već u tijeku. 

– Kada govorimo o Fondu solidarnosti, na području Krapinsko – zagorske županije smo provodili 152 projekta čija je ukupna vrijednost 154 milijuna eura. U drugom dijelu koji se odnosi na klizišta i sanacije istih, upoznao sam gradonačelnika Gregurovića s programom Ministarstva, a koji podrazumijeva pomoć u stambenom zbrinjavanju naših sugrađana čiji su stambeni objekti ugroženi ili oštećeni uslijed posljedica samog klizanja terena i taj ćemo program donijeti u idućih nekoliko mjeseci. Dakle, ubrzo bismo krenuli u aktivnosti oko stambenog zbrinjavanja naših sugrađana koji su u takvoj situaciji – poručio je Bačić pa dodao:

– Najavljujem da ćemo u idućih desetak dana ponovno doći u Krapinsko – zagorsku županiju gdje ćemo sa županom i svim čelnicima jedinica lokalne samouprave s područja županije održati sastanak na kojem ćemo ih upoznati s tim programom, no nastojat ćemo na sastanak pozvati i direktora Hrvatskih voda u čijoj je nadležnosti sanacija klizišta. Dakle, Ministarstvo se prioritetno bavi stambenim zbrinjavanjem sugrađana koji žive uz, ili na klizištima, dok je sanacija klizišta ipak projekt na kojem bi trebale sudjelovati Hrvatske vode, a jednim dijelom i Hrvatske ceste, ali i županije te jedinice lokalne samouprave – poručio je Bačić.

Kroz program Hrvatskih voda koji postoji već četiri godine su na području Hrvatske sanirana brojna klizišta, a kako je dodao ministar, svakako ga treba nastaviti. No, s obzirom da su klizišta sve češća pojava na području zemlje, Bačić je dodao da su potrebne njegove izmjene kako bi se mogla angažirati veća sredstva da se takva klizišta saniraju. 

Program zbrinjavanja 

– Kada govorimo o Krapinsko – zagorskoj županiji, naše Ministarstvo je kroz program stambenog zbrinjavanja sugrađana čiji su objekti stradali u potresima i koji se nalaze u kontejnerima, utvrdilo jedan od modela, a to je nabava mobilnih visokoenergetskih kuća, a za područje ove županije su izabrana i dva izvođača koji će za potrebe privremenog stambenog zbrinjavanja sugrađana napraviti takve mobilne kuće. Po održavanju najavljenog sastanka sa županom i čelnicima jedinica lokalne samouprave, obići ćemo obje tvrtke koje će raditi te objekte – najavio je ministar, pa dodatno pojasnio o kakvim se objektima radi:

– Ovi su objekti namijenjeni onim sugrađanima koji nemaju pravo na obnovu jer su u trenutku potresa bili podstanari, nisu bili vlasnici nekretnina. Ne želimo ih i dalje držati u kontejnerima, pa ćemo ih prioritetno zbrinuti u te mobilne kuće. S druge strane, bit će tu mogućnost smještaja za one sugrađane koji žele i dalje živjeti pored svojih oštećenih kuća, koje nisu za stanovanje jer su konstruktivno narušene pa nisu sigurne za život. Za takve ćemo sugrađane na području Sisačko – moslavačke županije osigurati visoko energetske mobilne kuće za vrijeme dok se njihove ne saniraju. Isto tako ćemo napraviti i na području Krapinsko – zagorske županije. Također, trenutno razgovaramo s našim djelatnicima u ministarstvu, za one sugrađane kojima budemo sanirali kuće, da im se omogući takav privremeni smještaj dok traje obnova – pojasnio je ministar. 

Preko noći 

Nakon sastanka u Krapini, ministar se uputio u Škarićevo gdje je obišao jednu kuću koja je stradala usred klizanja tla. 

Stanarka oštećene kuće Sunčana Bočkaj (31) prepričala je kako je to izgledalo te noći.

– Mi smo tu već 12 godina i bilo je lijepo sve dok se to nije dogodilo. Klizanje je počelo u svibnju uslijed obilnih kiša, išlo je malo po malo i onda strašno, preko noći. Bili smo u kući kad je to krenulo. Stradala je soba, kuhinja, kupaona, hodnik i fasada i za sad ne možemo procijeniti štetu – kazala je Bočkaj te dodala što joj je ministar rekao:

– Ministar Bačić je obećao kako će probati nešto riješiti. Za nas bi bila najbolja obnova, ali ako se to neće moći obaviti onda gradnja zamjenske. Tu nas je stanovalo šestero, suprug i ja s djetetom od 12 godina te šogor, djed i baka – rekla je Bočkaj izrazivši nadu za skoro rješenje jer zima dolazi, a kuću koriste samo preko dana. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba