U Muzeju krapinskih neandertalaca svečano otvorena gostujuća izložba iz Slavonije

PRIRODA I TEHNIKA: U Krapinu došao fen, crna kutija aviona, preparirane ptice i živi miševi – evo i zašto

Objavljeno: 17.05.2024. zagorjeinternational

Priroda je neiscrpan izvor inspiracije dizajnerima koji uvijek nastoje uskladiti funkciju i oblik predmeta. Upravo to je misao vodilja gostujuće izložbe Muzeja Slavonije koja je otvorena u petak u Kneippovoj zgradi u Muzeju krapinskih neandertalaca, a nosi primjeren naziv ‘Priroda i tehnika’. Tako su u Krapinu došli izložbeni primjerci koji na prvu ruku ne idu zajedno, ali takva je priroda interdisciplinarnih područja kroz koja se tijekom povijesti dolazilo do napretka.  

Izložbu je otvorio ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol koji je zahvalio Srednjoj školi Krapina na odazivu uz nadu kako će učenici ovdje pronaći inspiraciju za svoje buduće završne radove. 

– Uvijek se nekako najbolje stvari najbrže dogovore, a mi smo ovu suradnju dogovorili doslovno na cesti na Vučedolu u dvije minute koja traje već dugi niz godina. Nešto novo, nešto drugačije ponovno u Krapini. Zašto su izloženi fen, crna kutija aviona, preparirane ptice, plivačke peraje, živi miševi… sve te odgovore možete dobiti na ovoj izložbi – kazao je ravnatelj Sabol istaknuvši kako se ona može pogledati besplatno do sredine kolovoza. 

Jedna od autorica izložbe Ksenija Katalinić, ovom prilikom opisala je kako je došlo do izložbe koja afirmativno predstavlja nove ideje za očuvanje prirode i održive budućnosti.  

– Muzejska građa stavlja u kontekst odnos čovjeka i prirode koju pratimo od daleke prošlosti sve do danas. Prirodni oblici, funkcije i strukture, nadahnuće su izložbenim tematskim cjelinama, a nove ideje predstavljene su primjerima biomimikrije, inovativne metode tehnološkog oponašanja prirodnih oblika, procesa i sustava. Jedan od takvih inovativnih primjera je bezbolna mikro igla nastala prema načinu uboda komarca. Izložba nas navodi na promišljanje o kompleksnim društvenim izazovima današnjice te na stjecanje znanja za unapređenje održivog razvoja čime se bavi i ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja pod nazivom ‘Muzeji za edukaciju i istraživanje’ – naglasila je Katalinić dodavši kako se nada da će izložba pobuditi pozitivne osjećaje i opravdati ulogu muzeja kako mjesta za otkrivanje novih ideja i poučavanje.

 

S njom se složila i suautorica Sanja Vidović koja je ovom prilikom podsjetila na suradnju ovih dviju muzejskih institucija. 

– Od 2008. godine traje naša suradnja, odnosno od kada je izložba Muzeja krapinskih neandertalaca ‘Ptice’ gostovala na području Osijeka, a u Muzeju Slavonije bila je izložba Dragutina Gorjanovića Krambergera. Nastavak ove lijepe suradnje je izložba ‘Priroda i tehnika’ koja je na ‘Danima hrvatskih muzeja’ u organizaciji ICOM Hrvatska dobila dva posebna priznanja za izvrsnosti hrvatskih muzejskih projekata u 2023. godini –  kazala je Vidović napomenuvši kako je Izložba financirana sredstvima Ministarstva kulture i Osječko – baranjske županije.

 

O koliko posebnoj izložbi je tu riječ, apostrofirao je i voditelj MKN Eduard Petranović koji je napomenuo kako se već sutra obilježava ‘Međunarodni dan muzeja’.  

– Riječ je o doista interesantnoj izložbi jedinstvenoj po svojoj tematici te će ostati otvorena do 18. kolovoza. Jednako tako, povodom Dana muzeja, jučer smo u Slatkovodnom akvariju Karlovac ‘Aquatika’ otvorili izložbu ‘Vijesti iz prapovijesti’ kolegice Lorke Lončar Uvodić koja tamo ostaje do kasne jeseni. Prilično smo aktivni, ovo je četvrta ovogodišnja izložba, a do kraja godine nas očekuje još pet – najavljuje uz poziv za kraj Petranović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba