U ponedjeljak počinje škola. Na cestu će po prvi puta 36.000 prvašića, policija upozorava:

“Unatoč pozitivnim pomacima, protekle dvije godine na prometnicama je poginulo 20 djece”

Objavljeno: 31.08.2023. zagorjeinternational

Povodom početka nove školske godine, u ponedjeljak 4. rujna, policija je poslala važno upozorenje svim sudionicima u prometnu. Naime, od ponedjeljka, 4. rujna, u prometu će po prvi puta samostalno sudjelovati učenice i učenici prvih razreda osnovnih škola, stoga je bitno pravovremeno ih educirati o prometnoj sigurnosti.

Prema podacima, prvašića ove godine ima oko 36.000, a dobar dio njih će u prometu sudjelovati kao pješaci. 

– Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova, 29. godinu zaredom provodi akciju “Poštujte naše znakove“ s ciljem zaštite djece u prometu. O važnosti ove akcije, koja se provodi kontinuirano, još od 1995. godine, govori podatak da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od tada znatno smanjio – kažu iz policije.

Poboljšanje 

Brojke pokazuju da je od početka provođenja akcije osjetno manje smrtnog stradavanja djece u razdoblju od 1994. do 2022. godine. Primjerice, 1994. godine u prometu je smrtno stradalo 57 djece, a 2000. njih 26, dok ih je 2011. smrtno stradalo 13, a 2021. i 2022. po desetero. 

Ipak, bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina na hrvatskim je prometnim površinama smrtno je stradalo 69 djece, a ozlijeđeno je njih 8747, izvijestili su iz policije. 

– Za napomenuti je kako se struktura smrtno stradale djece, prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama, bitno promijenila. Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. Tijekom prvih sedam mjeseci ove godine u prometu je smrtno stradalo četvero djece, jednako kao u istom razdoblju prošle godine. Također, broj teže ozlijeđene djece identičan je onom u sedam mjeseci 2022. godine, odnosno 79 djece je teže ozlijeđeno. No povećan je broj lakše ozlijeđene djece s 390 na 399 u odnosu na isto razdoblje prošle godine – kažu policijske brojke.

Povodom početka nove školske godine, policijski službenici su, zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica, obavili pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te su zahtijevali otklanjanje uočenih nedostataka.

Nadalje, tijekom jesenskih će mjeseci policijski službenici održati dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Također će, tijekom održavanja predavanja ili naknadno, učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajuće kišne kabanice.

Isto tako, policijski službenici će biti nazočni prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu. Svakog dana tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Temeljna zadaća policijskih službenika koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom, je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. 

Vozači oprez

Posebno će se nadzirati i vozači. 

Policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola. Tijekom rujna pojačano će kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine, dok će u vrijeme trajanja akcije u zonama škola raditi i pripadnici prometne jedinice mladeži. Policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Uz ove informacije, policija je poslala i brojne savjete vozačima, roditeljima, ali i djeci, a možete ih pročitati OVDJE. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba