Ono što su tvrdili nisu mogli dokazati

HRT tužio dvoje ljudi zbog neplaćanja pristojbe, pa izgubio 

Objavljeno: 31.08.2023. zagorjeinternational

Hrvatska radiotelevizija izgubila je dvije tužbe na sudovima, a sve nakon što su optužili muškarca iz Vodnjana i ženu iz Zagreba da su u kući posjedovali TV-prijemnik koji nisu prijavili, prenosi Poslovni.hr.

U slučaju muškarca iz Vodnjana, HRT navodi u tužbi da je njihov kontrolor 19. kolovoza prošle godine, temeljem “neposrednog opažanja”, utvrdio da optuženi muškarac nije prijavio televizor te da je time prekršio Zakon o HRT-u. Zbog toga su ga kaznili sa 130 eura, koliko inače iznosi kazna za svakoga tko nije prijavio, ili se koristi odjavljenim televizorom.

Isti se scenarij dogodio kod žene iz Zagreba. HRT je i nju sudski gonio zbog toga što je njihov kontrolor 19. svibnja 2021. utvrdio da nije prijavila prijemnik.

HRT ima pravo pokrenuti prekršajni postupak protiv građana koji im ne prijavi televizor u roku od 30 dana nakon što ga je kupio. Rok je propisan zakonom o HRT-u, no inspektori najčešće ne uspijevaju doći do dokaza kada je TV prijemnik kupljen. Zato se u postupcima ne može ni izračunati zakonski rok za prijavu.  

Iz tog je razloga sud odbacio optužbe protiv muškarca iz Vodnjana i žene iz Zagreba. Zaključili su da u optužnom prijedlogu nije vidljivo vrijeme počinjenja prekršaja, već je samo bio naveden datum HRT-ove kontrole. Odnosno, HRT nije uspio dokazati kada je televizor kupljen.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba