U nekim europskim zemljama već su prešle 15 eura, a stanje s e-cigaretama je zabrinjavajuće

USKORO: Kutija cigareta koštat će 23 eura – razlog, troškovi liječenja pušača

Objavljeno: 22.08.2023. zagorjeinternational

Kutija cigareta u Njemačkoj trenutno stoji između sedam i deset eura, ovisno o vrsti. Šef odjela za promicanje zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Rüdiger Krech rekao je za njemačke medije kako je ovaj iznos prenizak, prenosi Fenix magazin

Ako izračunate izravne troškove pušenja po kutiji, WHO dolazi do iznosa od 23 eura.

– Vidimo da je to daleko od onoga koliko trenutno plaćate za cigarete u Njemačkoj – kritizira dr. Krech.

Sljedeći troškovi uključeni su u studiju iz 2020. na koju se WHO trenutno poziva: Troškovi liječenja, troškovi liječničkih posjeta i lijekova, troškovi rehabilitacije i njege, te neizravni troškovi koji proizlaze iz gubitka posla.

– Pušenje košta njemačku državu 82 milijarde eura svake godine – objašnjava stručnjak.  

Trećina svih medicinskih troškova uzrokovana je pušenjem.

– Ovdje biste zapravo imali pri ruci instrument koji bi mogao smanjiti troškove liječenja, a time i mjesečne doprinose za zdravstveno osiguranje – predlaže dalje stručnjak WHO-a.

Ostale zemlje su daleko ispred Njemačke, tvrde mediji. Navode Irsku kao primjer, gdje cigarete sada koštaju 15,60 eura. Zapanjujuće je da posebno Njemačka ne napreduje dobro u području kontrole duhana, smatraju njemački mediji.

WHO kritizira i trend e-cigareta među mladima. 

– Stanje koje zabrinjava”. Posebno tijekom pandemije Covida, međutim, posebno velik broj mladih počeo je pušiti, što hitno treba obuzdati – primjerice ovakvim poskupljenjem. Također vidimo trend korištenja e-cigareta – mnogi mladi ljudi ih koriste i onda prijeđu na cigarete. To je zabrinjavajuća situacija – upozorava stručnjak. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba