Jedinstvena modna revija vratila Varaždince i posjetitelje Špancirfesta u davna vremena

“Iako se narodne nošnje više ne koriste, zahvaljujući ovakvim manifestacijama, naša tradicija uspijeva se zadržati”

Objavljeno: 20.08.2023. zagorjeinternational

Nešto drugačija modna revija vratila je Varaždince, kao i brojne posjetitelje Špancirfesta u neka prošla vremena i pokazala kako su se oblačili naši preci, kako su živjeli bilo na selu ili u gradu. Prva modna revija izvornih narodnih nošnji u atriju Županijske palače održana jučer rezultat je suradnje Turističke zajednice Varaždinske županije i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije. Osim same prezentacije narodnih nošnji, posjetitelji su tijekom modne revije bili upoznati i s njenim dijelovima, te u kojim prigodama se ona nosila.

Kulturno dobro

Modnu reviju, u društvu predsjednika Županijske skupštine Josipa Križanića, otvorio je župan Anđelko Stričak istaknuvši kako Varaždinska županija, osim što je bogata prirodnim ljepotama i kulturnim dobrima poput utvrda, kurija i dvoraca –  bogata je i narodnim nošnjama.

– Ova modna revija predstavlja jedan iskorak, ne samo u predstavljanju bogatstva naših narodnih nošnji, običaja, pjesme i plesova, već joj je i cilj popularizirati rad naših kulturno-umjetničkih društava. Iako se narodne nošnje više ne koriste u svakodnevnom životu, zahvaljujući ovakvim manifestacijama, kao i aktivnostima naših KUD-ova, naša tradicija uspijeva se zadržati – naglasio je župan Stričak.

Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije, osnovana 2003. godine, danas broji 46 udruge, a njih 14 predstavilo se upravo na modnoj reviji i to prvenstveno narodnim nošnjama s područja Varaždinske županije, ali i Zagrebačke, te Koprivničko-križevačke. Riječ je o KUD-u “Beletinec” iz Beletinca, KUD-u “Ježek” iz Beretinca, KUD-u “Elizabeta” iz Jalžabeta, KUD-u “Lepoglavski pušlek” iz Lepoglave, KUD-u “Ljuba voda” iz Ljubešćice, KUD-u “Magda i Luisa” iz Mađareva, KUD-u “Marof” iz Novog Marofa, KUD-u “Salinovec” iz Salinovca, KUD-u “Vidovec” iz Vidovca, KUD-u “Braća Radić” iz Visokog, KUD-u Hrvatskih željeznica iz Varaždina, Centru tradicijske kulture Varaždin i Varaždinskom Folklornom Ansamblu.

Alpsko-plesna zona

– Kad govorimo o Varaždinskoj županiji, tada ne govorimo o velikom teritorijalnom prostoru, ali govorimo o prostoru koji je bogat različitim narodnim nošnjama. Svaka na svoj način najbolje predstavlja kraj iz kojeg dolazi, prikazuje što su ljudi u datom trenutku nosili. Svaka od njih bogata je samim time što je kroz sve ovo vrijeme sačuvana – objasnio je predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda te posebno istaknuo dvije nošnje:

– Specifičnost nošnji s područja Varaždinske županije je da one spadaju u alpsko-plesnu zonu, izrađene su od domaćeg platna i na nekim od njih vidi se utjecaj novijeg vremena. Svakako bih htio istaknuti narodnu nošnju iz Jalžabeta koja je šlingana, ali i narodnu nošnju maruševečkog kraja koja je za razliku od ostalih nošnji “našita” – zaključio je Zlatko Peharda.

Direktor Turističke zajednice Goran Mališ zahvalio je članovima kulturno-umjetničkih društava koji čuvaju tradiciju i običaje Varaždinske županije, te je pozvao sve posjetitelje Špancirfesta da u idućim danima posjete atrij Županijske palače, ali i Centar za posjetitelje te se upoznaju sa “Županijom s pričom”.

Ujedno u sklopu modne revije postavljena je i zanimljiva interaktivna izložba tradicijskih instrumenta u organizaciji udruge COFA u partnerstvu s ogrankom svjetske organizacije CIOFF – CIOFF Hrvatska.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba