Probali su se vratiti nakon skoro 50 godina, no Luna-25 nije bila uspješna

Rusi pogodili Mjesec – letjelica se razbila

Objavljeno: 20.08.2023. zagorjeinternational

Ruska letjelica Luna-25 se dan nakon što je prijavljena “abnormalna situacija” razbila o površinu Mjeseca te je izgubljena, javila je ruska novinska agencija Tass. Kako je priopćila ruska državna svemirska agencija Roskosmos, komunikacija s letjelicom je prekinuta.

– Prema preliminarnim kalkulacijama Luna-25 se prebacila na nepredviđenu orbitu te se sudarila s površinom Mjeseca – objavio je Roskosmos koji je jučer prijavio “abnormalnu” situaciju na letjelici nakon što je sa Zemlje poslan signal koji je trebao pokrenuti proces pripreme letjelice za slijetanje na površinu Mjeseca, prenosi Index.

Roskosmos je u današnjem priopćenju dodao da je odmah formirana posebna međuresorna komisija koja bi trebala istražiti razloge koji su doveli do gubitka letjelice u kojoj nije bilo posade.

Ruska svemirska letjelica trebala je sletjeti na južni pol Mjeseca u ponedjeljak, u sklopu velike utrke istraživanja dijela Mjeseca za koji znanstvenici smatraju da možda sadrži zamrznutu vodu i dragocjene elemente. Stručnjaci analiziraju situaciju, rečeno je, no bez dodatnih detalja.

Ranije je Roskosmos objavio da je primio prve rezultate misije Lune-25 i da se oni analiziraju. Agencija je također objavila fotografije Mjesečeva kratera Zeeman snimljene iz letjelice. Krater je treći najdublji na Mjesečevoj južnoj hemisferi, rečeno je, promjera 190 kilometara i osam kilometara dubine.

Ruska lunarna letjelica je, kako podsjeća Index, prije četiri dana ušla u Mjesečevu orbitu, što je predstavljalo velik korak prema ostvarenju ambicije Rusije da postane prva svemirska sila koja će izvesti meko slijetanje na južni pol jedinog Zemljina prirodnog satelita u potrazi za smrznutom vodom.

Moskva je posljednji put poslala sondu Lunu-24 na Mjesec prije gotovo pola stoljeća, početkom 1976. godine kada je Rusija još bila dio Sovjetskog Saveza, rekao je Anatolij Zak, osnivač www.RussianSpaceWeb.com koji prati ruske svemirske programe.

– Ulazak u Mjesečevu orbitu apsolutno je ključan za uspjeh ovoga projekta. Neki ovo nazivaju drugom lunarnom utrkom pa je vrlo važno da Rusija nastavi s ovim programom. Luna-25 nije samo jedna misija, već dio puno šire ruske strategije koja se proteže deset godina u budućnost – rekao je Zak Reutersu, ponovivši da se ovo događa prvi put u postsovjetskom razdoblju. Luna-25 dio je ruskog lunarnog programa kojim je predviđena izgradnja svemirske postaje na Mjesecu do 2040. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba