TRAKOŠĆAN, FULL OF MULJ: Upitali smo Hrvatsku turističku zajednicu kako gledaju na situaciju oko tako dugo okrnjenog turističkog bisera

HTZ: To nije u našoj ingerenciji, ali nadamo se…

Objavljeno: 09.08.2023. Alen Brodar

Već godinama su svima uključenima u hrvatski turizam na ovaj ili onaj način, puna usta o potrebi razvoja kontinentalnog turizma, da turizam nije samo Jadran, da je cilj turizam 365 dana u godini, dakle na području čitave Hrvatske.
Zanimalo nas je stoga što u Hrvatskoj turističkoj zajednici misle o trajanju i izvođenju radova na izmuljivanju Trakošćanskog jezera, koje se otegnulo puno više od očekivanog. Naime, HTZ se kiti Trakošćanom kao biserom hrvatskog kontinentalnog turizma, na svakoj je njihovoj video razglednici koju šalju u svijet i svakako je perjanica našeg kontinentalnog turizma.

Podsjetimo, ne samo da su tri puta produživani rokovi starom izvođaču radova, ne samo da je prvotno planirani budžet probijen, ne samo da se onda čekalo s raspisivanjem novog natječaja, na koji je stigla samo jedna ponuda koja je dvostruko premašivala planirani troškovnik (nakon već potrošenih 2,5 milijuna eura, novim natječajem se previđalo još toliko za završetak radova op.a.), već je ponovno poništen i taj natječaj, upravo zbog prevelikog ponuđenog iznosa. Dakle, ništa od tako skorog čišćenja Trakošćanskog jezera, točnije nastavka čišćenja koje je započela tvrtka Bagorkop Roberto prije dvije godine, a prestala prije tri mjeseca.

– Predmetni postupak javne nabave poništen je iz razloga što je cijena pristigle ponude prelazi planirana, odnosno osigurana sredstva naručitelja, navodi se u obrazloženju odluke koju je donijelo Vodogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda – rekli su medijima krajem srpnja.
Naime, tvrtka HIS jedina se javila na lipanjski natječaj te ponudila 5,6 milijuna eura (bez PDV-a) za radove na nastavku uklanjanja sedimenta, kojeg bi u jezeru bilo nešto više od 200.000 kubika, sudeći prema dokumentaciji. Međutim, u toj istoj natječajnoj dokumentaciji, procijenjena cijena tih radova iznosila je tek oko 2,5 milijuna eura (bez PDV-a).

Ovako izgleda Trakošćansko jezero danas, 9. kolovoza 2023. godine:


Stoga smo pitali Hrvatsku turističku zajednicu, a naslovili smo upit na direktora Kristijana Staničića:

  • Kako na tako dugo okrnjeni biser gleda HTZ?
  • Što HTZ čini da se radovi na izmuljivanju jezera Trakošćan čim prije završe, čini li uopće išta?
  • Svjedoci smo upita turista koji dolaze u Trakošćan, s najčešćim pitanjem ‘pa što se ovdje dešava’, da li ste vi dobivali upite?
  • Vodite li evidenciju o tome koliko je zbog radova koji toliko traju pala posjećenost?
  • Kakav je stav HTZ-a o izmuljivanju jezera Trakošćan i trajanju radova?

Evo što su nam odgovorili:

– Jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj je svakako Trakošćan, što je istaknuto i na turističko informacijskom portalu hrvatskog turizma Croatia.hr . Nismo do sada dobivali direktne upite inozemnih ili domaćih turista oko statusa uređenja jezera. Vezano za posjećenost, Hrvatska turistička zajednica kao nacionalna turistička organizacija prati realizaciju turističkog prometa u zemlji putem sustava eVisitor, dok trakošćanskim kompleksom, koji je u vlasništvu Republike Hrvatske, upravlja muzejska ustanova Dvor Trakošćan pa vas molimo da se za više detalja oko posjećenosti kompleksa obratite njima. Hvala – kazali su iz Hrvatske turističke zajednice, ignorirajući naša pitanja kako gledaju na situaciju oko tako dugo okrnjenog turističkog bisera, što HTZ u smislu pritisaka i lobiranja čini da se radovi na izmuljivanju jezera Trakošćan čim prije završe, čini li uopće išta te kakav je općenito stav HTZ-a o izmuljivanju jezera Trakošćan i trajanju radova.

Kristijan Staničić, direktor HTZ-a (FOTO: HTZ)

No, bili smo uporni i inzistirali, pa smo dobili novi odgovor:

– Izmuljivanje jezera oko dvorca Trakošćan nije u ingerenciji HTZ-a, kao ni bilo kakvo upravljanje navedenim lokalitetom, ali svakako se nadamo da će radovi na tom biseru hrvatskog kontinentalnog turizma uskoro biti privedeni kraju kako bi brojni domaći i inozemni posjetitelji mogli uživati u potpunom doživljaju ovog jedinstvenog kulturno-povijesnog dobra – zaključuju u HTZ-u.

U nadi je spas…

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba