FOTO: Završni i središnji dio manifestacije posjetio velik broj vjernika

ČAKOVEC: Procesijom i svetom misom proslavljen blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkulovo

Objavljeno: 02.08.2023. zagorjeinternational

Šestodnevna događanja u gradu kulminirala su danas u jutarnjim satima u Župi svetog Nikole biskupa u Čakovcu, procesijom ulicama grada do dvorišta samostana i svetom misom koju je predvodio p. Stjepan Fridl, u koncelebraciji s nekoliko svećenika iz međimurskih župa predvođenih gvardijanom Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Josipom Grubišićem i novim župnikom Župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu fra Filipom Đurđevićem.

Euharistijskom slavlju prethodila je svečana procesija s Gospinom slikom koju su nosili predstavnici Zrinske garde Čakovec uz prisustvo velikog broja udruga, predstavnika Policijske uprave međimurske, DVD-a Mihovljan, HKD-a Pomurje iz Lendave, KUD-ova i društava žena iz Ivanovca, Mihovljana, Mačkovca, Štefanca, Gornjeg Kraljevca, Žiškovca i Murskog Središća, pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava te mnogobrojni vjernici, građani i gosti čakovečkog proštenja.

– “Porcijunkula – Majka Božja od Anđela” blagdan je kojeg vežemo za 2. kolovoz 1208. godine kada se dogodilo obraćenje sv. Franje u malenoj crkvi Gospe od Anđela u Asizu. Samim time, u Župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu i ove su godine blagdan dočekali uz trodnevnicu i mogućnost zadobivanja Porcijunkulskog ili potpunog oprosta. Blagdan Gospe od Anđela naime dan je potpunog oprosta, kada u franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti oprost od grijeha – podsjećaju iz Grada Čakovca.

Svetoj misi su uz mnogobrojne vjernike nazočili i međimurski župan Matija Posavec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Josip Varga, predsjednik Zrinske garde Đuro Bel, predstavnici policije, vatrogasnih društava, međimurskih udruga i kulturno umjetničkih društava, predstavnici međimurskih općina, mjesnih odbora i gradskih kotareva, gost ovogodišnjeg proštenja načelnik Fužine David Bregovac, kao i brojni predstavnici društvenog, kulturnog i političkog života Međimurja.

Osim na hrvatskom jeziku, služena je i sveta misa na slovenskom i mađarskom jeziku uz velik broj vjernika iz ovog dijela Europe.  

Procesija i sv. mise ujedno označavaju posljednji i središnji dio manifestacije Porcijunkulovo u 2023. godini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba