Izložbom domaće umjetnice Ide Domišljanović otvoreni Dani Konjščine

“Ženama su se kroz povijest bavili mnogi umjetnici, no ovo su slike koje poprimaju aktivistički kontekst”

Objavljeno: 28.07.2023. zagorjeinternational

Otvaranjem izložbe slika likovne umjetnice Ide Domišljanović u Kulturno i turističko – informativnom centru u Konjščini započelo je jučer obilježavanje ovogodišnjih Dana općine Konjščina koji će uz mnogobrojna kulturna, sportska i zabavna događanja, kao i svake godine, privući brojne posjetitelje.  

Izložbu je uz uvodne riječi načelnice Konjščine Anite Krok prigodno otvorio bend ‘Double D’ s vokalnom pratnjom predsjednice Općinskog vijeća Konjščina Ines Debelić. Odsvirali su nekoliko pjesama hrvatskih estradnih diva poput Zdenke Kovačiček i Radojke Šverko.  

O samoj izložbi govorila je i autorica Ida Domišljanović. Zaključila je da nakon shematski obrađenih lijepih djevojaka koje gledamo po društvenim mrežama, postoji neka pozadina i druga priča o ženama.

– Nakon što smo ovu istu izložbu prije nekog vremena postavili u Ludbregu, drago mi je da je naišla na tako dobar odaziv kod publike i što danas ljudi slike mogu pogledati i u Konjščini. Ženama su se kroz povijest bavili mnogi umjetnici. Ovo su zapravo više plakati, odnosno slike poprimaju aktivistički kontekst – rekla je autorica izložbe.  

Načelnica Krok impresionirana je izložbom jer je autorica pokazala da žena nije samo objekt, nego i um te dodala da joj je to motivacija jer, primjećuje, nije lako biti žena na dužnosti.  

– Izložba je jako snažna, a time šaljemo poruku da je i Konjščina snažna. To je ono što nam treba, ne samo za dane Općine, nego i cijele godine da bi se mogli kvalitetno razvijati. Ovo je jako dobra promocija općine – istaknula je načelnica.  

Osvrnula se i na samu autoricu izložbe Idu Domišljanović koja je svoje djetinjstvo provela upravo u Konjščini. Načelnica se nada da će ovakvih izložbi biti još više.  

– Ida je naša Konjščanka i zato nam je izuzetno drago da ova izložba otvara obilježavanje našeg Dana općine i župe. Ovo nije samo izložba nego i aktivistička poruka i vjerujem da će Idina izložba naći mjesto, ne samo u Konjščini, nego i šire. Svi koji ju poznajemo, znamo da marljivo stvara i radi. Vjerujem da nam je samim svojim likovnim izričajem rekla upravo ono što je željela – izjavila je Krok.  

Uz to, načelnica je pozvala sve mještane da prisustvuju svim ostalim događanjima u sklopu Dana općine Konjščina koji će trajati do 8. kolovoza. Izložba se za vrijeme trajanja Dana općine može pogledati u Kulturno i turističko – informativnom centru u Konjščini. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba