Vlada donijela odluku

Umanjene plaće i dodaci štrajkašima na sudovima

Objavljeno: 13.07.2023. zagorjeinternational

Vlada RH je na danas održanoj sjednici donijela odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku, a odnosi se na štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima koji traje od 5. lipnja i najduži je do sada u Hrvatskoj, piše Index.hr.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da će se službenicima i namještenicima, dok su u štrajku, za cijelo vremensko razdoblje uplaćivati obvezni doprinosi, a plaća i dodaci na plaću umanjit će se razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, počevši od 17. srpnja.

Bilo je povećanja 

– S obzirom na to da u zahtjevu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika stoji ultimatum da se plaće zaposlenih državnih službenika i namještenika na sudovima i u državnim odvjetništvima moraju povećati odmah te da predstavnici sindikata nisu spremni nastaviti dijalog o okončanju štrajka, kao ni socijalni dijalog u postupku uvođenja novog sustava plaća kao krajnje mjere vlade, vlada predlaže ovu odluku – pojasnio je ministar i dodao da je dosad održano pet sastanaka s predstavnicima sindikata.

Dodao je i da je službenicima i namještenicima u pravosuđu u srpnju isplaćena puna plaća s uvećanim dodatkom, čime je prosječna plaća u pravosuđu povećana za oko 15 posto, a istaknuo je i da su im plaće u protekle četiri godine rasle u četiri navrata. 

– Primjera radi, od 2018. godine do 2023. godine koeficijent zapisničara porastao je za 34,8 posto, što je otprilike 330 eura, a u ovom sporazumu Vlada se obvezala na daljnje povećanje plaća. S tim da bi neto plaća zapisničara početkom sljedeće godine s novom uredbom iznosila ukupno oko 1000 eura neto – naveo je ministar.

Od ukupno 7200 službenika i namještenika u pravosudnim tijelima, njih 6300 ovaj je mjesec dobilo dodatak od 100 eura, isplaćen je regres od 300 eura, a minimalna neto plaća, koja je bila oko 560 eura, sada je oko 660 eura.

Štrajk se nastavlja

Premijer Andrej Plenković je apelirao na zaposlene da se vrate na posao.

– Donosimo ovu odluku danas kako bismo omogućili funkcionalnost hrvatskoga pravosuđa i ostajemo otvoreni za daljnji dijalog i razgovor i pronalaženje rješenja koja će biti maksimalno moguća, da svi oni koji rade u pravosuđu imaju veća primanja – rekao je premijer.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković najavila je da se nastavlja štrajk djelatnika pravosuđu, jer se sindikalno članstvo gotovo stopostotno izjasnilo da odbija Vladinu ponudu da im se plaće povećaju tek početkom iduće godine. 

– Očekujemo da premijer, ministar i svi koji ih savjetuju razmisle i krenu postupati kako bi se štrajk završio, jer smo dali prijedlog kojim bi se štrajk obustavio već idući dan – rekla je Šušković te dodala kako je moguće da će obustava rada i na hitnim predmetima krenuti od danas. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba