KRAPINA MOJA, KAK IMAM TE RAD: Naučimo se održavati NAŠ GRAD čistim!

TVOJ JE GRAD LIJEP KOLIKO JE I ČIST: Sve je u tvojim rukama, počni sortirati već danas!

Objavljeno: 10.07.2023. zagorjeinternational

Drage Krapinčanke i Krapinčani, jeste li svjesni da je sprječavanje nastanka otpada te pravilno razvrstavanje otpada najbolje za okoliš, očuvanje prirode i ljepote vašeg grada? Znate li da otpad nastao u kućanstvima čini velik dio u ukupno proizvedenom otpadu, a obuhvaća različite vrste otpada: miješani komunalni otpad, električni i elektronički otpad, otpadni papir i karton, otpad od plastike…? Nažalost, iako postoje mogućnosti predaje i organiziranog odvoza različitih vrsta otpada, neodgovorni pojedinci ugrožavaju okoliš, kao i zdravlje djece. Zbog pomiješanih nečistoća, nesortirani otpad ne može se reciklirati, već se mora odvesti na odlagalište otpada.
Kao što znamo, naša su mjesta lijepa koliko su čista. Za ljepotu okoliša u Krapini i okolici svakodnevno se brine komunalno poduzeće KRAKOM d.o.o., no sada je vrijeme da svaki pojedinac da svoj doprinos.
Upravo zato Grad Krapina provodi projekt: “Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine”, sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u sklopu kojeg će svaki građanin moći otkriti vrijednost sortiranja otpada.

Koje opcije imate

U svojem kućanstvu, kao što znate, imate zelenu kantu za miješani komunalni otpad, koji se odvozi na odlagalište u Gorjak, no zajednički je cilj smanjenje količina miješanog komunalnog otpada te povećanje količina skupljenog korisnog otpada koji se može reciklirati i ponovno upotrebljavati.
Pravilnim odvajanjem otpada u domaćinstvu i odlaganjem u za to predviđene spremnike na kućnom pragu, zelenim otocima ili reciklažnom dvorištu. Uz zelene, tu su i plave i žute kante za korisni otpad, plave za papir, a žute za plastiku, koja se odvozi u postrojenje za sortiranje, kako bi se tako dodatno odstranile nečistoće te se popravile nenamjerne greške u sortiranju koje su napravili korisnici. Plastični materijali razdvoje se dodatno po vrstama, a papir se odvaja od kartona.


Poznato je da je recikliranje papira, uz kompostiranje, jedan od najstarijih oblika recikliranja, a pomaže kod očuvanja šuma, voda, štednje energije i prirodnih resursa, smanjenja količine otpada i sprječava daljnje zagađivanje okoliša.
Papir se najčešće upotrebljava u kućanstvu i čini oko 30 posto kućnog otpada. Uglavnom se koristi jednokratno što znači da nakon upotrebe najčešće završava u smeću. Kako bi se spriječilo daljnje zagađivanje okoliša i odlaganje otpada, najbolje rješenje je recikliranje. Od iznimne je važnosti da se ovaj prirodni resurs očuva. Jeste li primjerice znali da za proizvodnju jedne tone recikliranog papira nije potrebno niti jedno stablo, dok su za proizvodnju jedne tone papira potrebno četiri stabla? Jedna tona recikliranog papira spašava čak 20 stabala! Odložite stoga svoj stari papir u plavi spremnik kako bi očuvali predivne zelene šume.


I naravno, nije to jedini način za očuvanje šuma. Neodgovorni pojedinci, kao što znamo, znaju bacati smeće upravo u šumu, stvarajući tako divlje deponije smeća, što je ružno za vidjeti, ali ono bitnije, zagađuje prirodu čije resurse danas moramo čuvati više nego ikad. A odvoz otpada i njegovo sortiranje uistinu nikad nisu bili lakši i jednostavniji.

Krajnje je vrijeme da divlji deponiji u šumama postanu stvar prošlosti – odvoz otpada i njegovo sortiranje nikad nisu bili lakši

I plastika ima mnogo vrijednih namjena, ali smo postali previše ovisni o plastici za jednokratnu upotrebu, što ima ozbiljne posljedice za okoliš. Širom svijeta se svake minute kupuju milijuni plastičnih boca za piće, a svake godine koristimo do pet trilijuna jednokratnih plastičnih vrećica. Gledajući sveukupno, 50 posto plastike koju koristimo je jednokratno korištena. Znate li, primjerice, da u komunalnom otpadu plastična ambalaža zauzima 30 posto volumnog udjela, a na odlagalištima otpada zauzima ogroman korisni prostor? Plastika se može u potpunosti reciklirati, čime čuvamo okoliš, štedimo resurse i energiju. I zato u vašem kućanstvu imate žutu kantu.​


Osim spomenutih kanti u kućanstvu, tu su i eko otoci postavljeni diljem grada. Njihove lokacije možete vidjeti OVDJE. Koristite njihove prednosti, jer eko otoci su mjesta gdje najbliže vašem domu možete odložiti selektirani otpad. Međutim, obratite pozornost da se u spremnike odlaže isključivo označena vrsta otpada.

U posljednje vrijeme znali smo svjedočiti da su ljudi na eko otocima odlagali sve vrste otpada, a da pritom uopće nisu selektirali, a eko otoci nisu smetlišta. Prije svega, to nije ekološki, a nije ni lijepo vidjeti – eko otoci prenatrpani raznim smećem nagrđuju vaše mjesto.

Ovako eko otok NE SMIJE izgledati – ne bacajte u selektirani otpad na eko otocima ostali otpad

Najvažnije od svega, nakon što se neodgovorno baci miješani komunalni otpad u spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, na kraju cjelokupan otpad i koji je bio sortiran završava gdje i miješani komunalni otpad zbog neodgovornog ponašanja pojedinca. Stoga, ne bacajte u selektirani otpad na eko otocima ostali otpad jer sve završava u miješanom komunalnom otpadu. I zapamtite, zeleni spremnici na eko otocima nisu za miješani komunalni otpad, već za staklenu ambalažu.
Također, jeste li znali da biootpad čini čak 40 posto sadržaja prosječne zelene kante za otpad? A radi se o otpadu kojeg je šteta samo baciti, iz najmanje dva razloga – ako kompostirate, smanjujete količinu otpada u kanti koju plaćate, a ujedno i stvarate gnojivo za svoje biljke. Srećom, i vi možete kompostirati, i to vrlo lako i – potpuno besplatno.

Kompostirati možete u drvenom ili žičanom komposteru kojeg ste sami izradili, na hrpi, ali i u plastičnim komposterima, koje možete besplatno preuzeti u reciklažnom dvorištu, smještenom u gospodarskoj zoni Krapina – Nova – Zapad u Krapini, na adresi Bobovje 52F.

Reciklažno dvorište

A kad smo već kod reciklažnog dvorišta, ono radi po sistemu besplatnog preuzimanja odvojenog otpada, tako da građani mogu dovoziti sav razvrstani otpad. Više o reciklažnom dvorištu pročitajte OVDJE.


Radno vrijeme reciklažnog dvorišta mijenja se ovisno o računanju vremena (zimsko ili ljetno), ali i ovisno o zahtjevima i potrebama korisnika.
Trenutno je na snazi ljetno radno vrijeme, što znači da ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom radi od 13 do 20 sati (pauza od 15 do 15.30 sati), četvrtkom od 8 do 15 sati, subotom od 8 do 13 sati (pauza od 10 do 10.30 sati), dok nedjeljom i praznikom ne radi. Prikupljeni otpad iz reciklažnog dvorišta dalje se zbrinjava adekvatnim postupcima i preuzima od strane ovlaštenih sakupljača, radi daljnje uporabe ili zbrinjavanja na propisani način.

Svjesne promjene

Promijenite stoga svoje navike već danas i počnite SORTIRATI, jer samo svjesnim promjenama možete doprinijeti smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta.
Projekt “Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine” financiran je u 40-postotnom iznosu sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba