‘Ponos Međimurja’

Kroz Riznicu u dvije godine rada prošlo 50.000 posjetitelja

Objavljeno: 10.07.2023. zagorjeinternational

Muzej nematerijalne baštine ‘Riznica Međimurja’ u nedjelju je obilježila točno dvije godine postojanja stalnog postava u obnovljenoj i revitaliziranoj utvrdi Staroga grada u Čakovcu, postava kojeg je struka proglasila najboljim u Hrvatskoj.

Projekt revitalizacije muzeja bio je najveće ulaganje Županije u kulturu, a ujedno je bio i jedan od zahtjevnijih jer je svaki dodir građevinara s drevnim kamenom otvarao novi izazov. 

U konačnici projekt je dosegnuo vrijednost od 45 milijuna kuna, no novcem je nemjerljiv utjecaj kojim je Riznica u vrlo kratkom vremenskom roku upisala Međimurje zlatnim slovima u kartu kulturno-povijesne baštine Europe. 

Samo u prvoj godini djelovanja, od9. srpnja 2021. do 9. srpnja 2022. godine, Riznica bilježi 23.910 posjetitelja, a u drugoj godini broj posjeta je rastao te je postav razgledalo gotovo 27.000 ljudi.

Ono što zidovi fortifikacije otkrivaju, djelo je međimurskih ruku i znanja – ‘ključ’ kojim posjetitelj otvara vrata Riznice zauvijek u njegovu srcu zaključava uspomene na nezaboravno putovanje prošlošću Međimurja. 

Riznica je danas čuvarica znanja o turbulentnim zbivanjima iz davnih stoljeća koja su mijenjala povijest Europe, događajima čije je poprište bilo upravo među ovim zidinama, a čuvarica je i blaga međimurskih ruku. Riznica je danas – ponos Međimurja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba