KRAPINA MOJA, KAK IMAM TE RAD: Naučimo se održavati NAŠ GRAD čistim!

ZNATE LI LOKACIJE EKO OTOKA U GRADU? Selektivno odvajanje otpada nikad nije bilo lakše!

Objavljeno: 08.06.2023. zagorjeinternational

Drage Krapinčanke i Krapinčani, jeste li svjesni da je sprječavanje nastanka otpada te pravilno razvrstavanje otpada najbolje za okoliš, očuvanje prirode i ljepote vašeg grada? Znate li da otpad nastao u kućanstvima čini velik dio u ukupno proizvedenom otpadu, a obuhvaća različite vrste otpada: miješani komunalni otpad, električni i elektronički otpad, otpadni papir i karton, otpad od plastike…? Nažalost, iako postoje mogućnosti predaje i organiziranog odvoza različitih vrsta otpada, neodgovorni pojedinci ugrožavaju okoliš, kao i zdravlje djece. Zbog pomiješanih nečistoća, nesortirani otpad ne može se reciklirati, već se mora odvesti na odlagalište otpada.
Kao što znamo, naša su mjesta lijepa koliko su čista. Za ljepotu okoliša u Krapini i okolici svakodnevno se brine komunalno poduzeće KRAKOM d.o.o., no sada je vrijeme da svaki pojedinac da svoj doprinos.
Upravo zato Grad Krapina provodi projekt: “Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine”, sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u sklopu kojeg će svaki građanin moći otkriti vrijednost sortiranja otpada.
Ono gdje to možete učiniti brzo, učinkovito i besplatno, su eko otoci. Grad Krapina je naime 2020. godine na svojim eko otocima zamijenio stare i dotrajale spremnike s novim spremnicima za odvojeno prikupljanja otpada, zapremnine 1100 litara (zeleni, plavi, žuti), gdje imate mogućnost selektivnog odvajanja otpadne staklene ambalaže, papira i kartona i PET ambalaže.
Koristite njihove prednosti, jer eko otoci su mjesta gdje najbliže vašem domu možete odložiti selektirani otpad. Međutim, obratite pozornost da se u spremnike odlaže isključivo označena vrsta otpada. U posljednje vrijeme znali smo svjedočiti da su ljudi na eko otocima odlagali sve vrste otpada, a da pritom uopće nisu selektirali, a eko otoci nisu smetlišta. Prije svega, to nije ekološki, a nije ni lijepo vidjeti – eko otoci prenatrpani raznim smećem nagrđuju vaše mjesto. Najvažnije od svega, nakon što se neodgovorno baci miješani komunalni otpad u spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, na kraju cjelokupan otpad i koji je bio sortiran završava gdje i miješani komunalni otpad zbog neodgovornog ponašanja pojedinca.
Stoga, ne bacajte u selektirani otpad na eko otocima ostali otpad jer sve završava u miješanom komunalnom otpadu.

Ovako eko otok NE SMIJE izgledati – ne bacajte u selektirani otpad na eko otocima ostali otpad

Kako selektirati?

Od staklene ambalaže, koja ide u zelene spremnike, to su staklenke od pića i hrane, staklena ambalaža lijekova i kozmetike te čaše i druga staklena ambalaža. Dakle, zeleni spremnici na eko otocima nisu isto kao i zelene kante u kućanstvima, u koje ide miješani komunalni otpad – u zelene spremnike na eko otocima ide staklo. U plavi spremnik za papir i karton odlažu se časopisi, knjige, prospekti i katalozi, ambalažni papir, papirnate vrećice i kartonska ambalaža. U žuti spremnik za plastičnu ambalažu spadaju boce za mliječne proizvode, napitke, ulje i ocat, plastične kutijice i posuđe.
Sigurno ste već upoznati s lokacijama eko otoka diljem grada, no nije na odmet da ih ponovimo:
Groblje Krapina / Osnovna škola Ljudevit Gaj / Pekom / Ulica Petra Zrinskog i Krste Frankopana / Wohlov most – Ulica Matije Gupca / Podgora Krapinska / Bregovita ulica / Šabac – raskrižje Ulice kralja Tomislava i Rudolfa Lovreca / Bobovje / Ulica Antuna Mihanovića – Južna zona / Krapinski Vidovec – kod igrališta / Osnovna škola Škarićevo / Osnovna škola Donja Šemnica / Donja Šemnica – Smrekari / Trški Vrh.

Reciklažno dvorište

Ne zaboravite da, osim na eko otocima, sve veće količine otpada koje imate možete odlagati na reciklažnom dvorištu, smještenom u gospodarskoj zoni Krapina – Nova – Zapad u Krapini, na adresi Bobovje 52F. Podsjećamo da se radno vrijeme reciklažnog dvorišta mijenja ovisno o računanju vremena (zimsko ili ljetno), ali i ovisno o zahtjevima i potrebama korisnika. Trenutno je na snazi ljetno radno vrijeme, što znači da ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom radi od 13 do 20 sati (pauza od 15 do 15.30 sati), četvrtkom od 8 do 15 sati, subotom od 8 do 13 sati (pauza od 10 do 10.30 sati), dok nedjeljom i praznikom ne radi.
Promijenite svoje navike već danas i počnite SORTIRATI, jer samo svjesnim promjenama možete doprinijeti smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta.
Projekt “Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine” financiran je u 40-postotnom iznosu sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba