Nova dimenzija bogate povijesti grada u srcu Zagorja

Jeste li znali da postoji izravan potomak Ljudevita Gaja? Danas boravi u Krapini!

Objavljeno: 27.06.2023. zagorjeinternational

Danas je u Krapinu stigao potomak jedan od najbitnijih ljudi u povijesti grada Krapine, a ugostio ga je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović koji je u društvu ravnateljice Gradske knjižnice Krapina, Maje Vukine Bogović razgovarao s Markom Gajem, izravnim potomkom hrvatskog političara, jezikoslovca, ideologa, novinara i književnika Ljudevita Gaja.

Uzbudljivo

Kao što je rekla Vukina Bogović, do nedavno se nije ni znalo za potomke obitelji Gaj pa je ovo bila uzbudljiva novost za nju, ali vjerujemo i za sve one koji su na bilo koji način povezani s Krapinom.

-Meni je to odmah bilo nešto prekrasno i krenula sam u istraživanje. U razgovoru s gradonačelnikom zaključili smo da Marka Gaja treba dovesti u Krapinu – kazala je Vukina Bogović dodajući kako je njegov dolazak u Zagreb bila odlična prilika da posjeti i Krapinu.

Marko Gaj ovom je prilikom istaknuo kako ga se Krapina dojmila. Brda, doline, rječica, sve je tu, kaže Gaj.

– Da naglasim, moj predak je prvi ljekarnik Ivan Gaj i ja potičem od njega direktno. Iza njega je njegov sin Ivan Antun “Janči“ Gaj, također ljekarnik. Zatim je Ivan Antun imao Gustava Gaja, takozvanog prvog koji je nažalost mlad preminuo te se često u povijesti preskače. Iza njega je Gustav, moj prapradjed, poznati spiritist koji je živio u Jaski. On je imao mog pradjeda Gustava Gaja, Gustav Gaj je imao mog djeda koji se zvao Ljudevit Gaj, a Ljudevit Gaj moga oca koji se zvao Ivan Gaj – objasnio je Gaj i dodao kako je ponosan na svoje pretke i na ono dobro što su ostavili.

Ponos i pozitiva

– Ponosan sam na svoje pretke, povijest je puna dešavanja, ne moraju sva biti afirmativna, pozitivna, sve afilijacije ne moraju biti pozitivne, no međutim ono što ostaje, a to je da je Ivan Gaj ljekarnik, prvi, pomagao sirote, osnovao bolnicu od svojih sredstava. Također Ivan Antun “Janči“, drugi ljekarnik iz Krapine pomagao je siromašne, organizirao gozbe kako bi ih ugostio i pomagao, što mi je također drago. Od svakoga se može izvući ponešto pozitivno, afilijacije mogu biti razne, ali u principu doprinos je tu – poručio je Gaj koji nam je na pitanje o pogledu ostavštine Ljudevita Gaja rekao sljedeće:

-U širem smislu niti sam stručan da govorim o književnosti niti o povijesti, svaki put kada sam čitao o Ljudevitu Gaju, preporoditelju, uglavnom je to bilo iz knjige Josipa Horvata, drago mi je bilo zbog njegove zanesenosti o panslavizmu, o jeziku, brdima oko Krapine. Kasniji život ne bih komentirao. Čini mi se da za svakog Gaja možete naći pozitivnu afilijaciju plus doprinos. Dakle trag je ostao veliki, to je neupitno.

Obilježje

Ni gradonačelnik Gregurović nije skrivao svoje oduševljenje saznanjem da postoji potomak Ljudevita Gaja te je istaknuo kako uvijek postoji nešto novo što čovjek može saznati i naučiti.

– Bez obzira koliko čovjek zna i trudi se upoznati svoju lokalnu povijest nekako se uvijek pojavi nešto novo i nešto novo što se može saznati. Danas sam još jako puno toga novog saznao, a mislim da je to posebno zanimljivo i mislim da će za sve Krapince biti posebno zanimljivo da postoji i direktni potomak iz te obitelji Gaj koja je obilježila Krapinu – rekao je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba