Gošća: Nevenka Benić, dipl. soc. radnica, načelnica Sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata Ministarstva hrvatskih branitelja

RAK NIJE MRAK: Pojavnost karcinoma u braniteljskoj populaciji

Objavljeno: 26.06.2023. zagorjeinternational

Na polovici serijala emisija ‘Rak nije mrak’ koji se, zahvaljujući udruzi Onkološki pacijent, a u suradnji sa Zagorskom ligom protiv raka i udrugom Europa Donna Krapina, emitira na Radiju Hrvatsko Zagorje Krapina, Radiju Marija Bistrica, Radiju Stubica i Radiju Zlatar, dotaknulo se teme pojave karcinoma u braniteljskoj populaciji i preventivnih programa koje provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja. Gošća emisije bila je Nevenka Benić, dipl. soc. radnica, načelnica Sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata Ministarstva hrvatskih branitelja.

Zastupljenost karcinoma u braniteljskoj populaciji

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2020. godine zabilježeno je ukupno 3843 novootkrivenih slučajeva zloćudih bolesti u braniteljskoj populaciji. Kod hrvatskih branitelja muškog spola u 2020. godini bilo je 3669 otkrivenih zloćudnih bolesti od čega najviše raka pluća (647), potom raka prostate (627) te raka debelog crijeva (590 slučajeva). Kod braniteljica rak dojke je s 52 oboljele zauzimao prvo mjesto u ukupnim novootkrivenim malignim bolestima (od ukupno 174 oboljele). U Krapinsko –zagorskoj županiji je u 2020. godini kod 69 hrvatskih branitelja potvrđena maligna bolest (kod 66 branitelja muškog spola te kod tri braniteljice). Prema skupinama bolesti vodeći uzrok smrti u 2021. godini među braniteljima bile su novotvorine od kojih je umrlo njih 2.136 ili 31,7 posto. Druga po redu je skupina cirkulacijskih bolesti s ukupno 1.667 ili 24,8 posto umrlih. Treći vodeći uzrok smrti su zarazne i parazitne bolesti s 1032 umrla hrvatska branitelja ili 15,3 posto (COVID 19 je s obzirom na svoju etiologiju ubrojen u ovu skupinu bolesti). Bolesti probavnog sustava s 440 ili 6,5 posto umrlih četvrti su uzrok smrti hrvatskih branitelja u 2021. godini. Na području Krapinsko-zagorske županije prema skupinama bolesti vodeći uzrok smrti kod hrvatskih branitelja u 2021. godini bile su također novotvorine s udjelom od 22,2% posto ili ukupno 37 umrlih. Načelnica Sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić ističe kako su im ti podaci važni za planiranje aktivnosti te promicanje zdravog načina života kod braniteljske populacije.

Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

Kako ističe Benić, jedan od prioritetnih ciljeva Ministarstva hrvatskih branitelja je provedbom mjera usmjerenih prevenciji i ukupnoj zaštiti zdravlja smanjiti pobol i smrtnost hrvatskih branitelja u nižim dobnim skupinama te povećati očekivano trajanje i kvalitetu njihova života. Temeljeni program Ministarstva usmjeren prevenciji i ranom otkrivanju pobola je Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Usmjeren je na prevenciju i rano otkrivanje kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih i onkoloških bolesti, a provodi se kontinuirano od listopada 2016. godine, kada je započela njegova provedba na području Vukovarsko-srijemske županije. Od 2017. do danas provodi se u svim županijama Republike Hrvatske u suradnji sa svim županijskim i općim bolnicama, kliničkim bolničkim centrima, kliničkim bolnicama i manjem broju domova zdravlja koji su u mogućnosti osigurati zdravstvene preglede propisane ovim Programom. Preventivni sistematski pregled obuhvaća laboratorijske pretrage, EKG srca, RTG pluća, ultrazvuk abdomena, ultrazvuk prostate za muškarce, ultrazvuk dojke ili mamografiju, ginekološki pregled za žene te specijalistički pregled interniste. U 2023. godini sklopljeni su sporazumi o suradnji sa 33 zdravstvene ustanove u kojima se hrvatski branitelji upućuju na preventivne sistematske preglede. Od početka ove godine do danas preventivnom sistematskom pregledu pristupilo je 6293 hrvatskih branitelja dok je u ukupnom razdoblju provedbe Programa sistematskom pregledu pristupio 95.421 hrvatski branitelj.

Od listopada 2016. godine, kada se započelo s provedbom Programa do 27. ožujka 2023. godine HZJZ je obradio podatke za 74.716 hrvatska branitelja. Po završenom sistematskom pregledu 45 posto hrvatskih branitelja dobilo je preporuku provođenja dodatnih dijagnostičkih pretraga. Preporuku pregleda, kontrole ili daljnjeg tretmana specijaliste dobilo je 50,3 posto onih koji su se odazvali na pregled. Samo je 8,7 posto hrvatskih branitelja imalo uredan nalaz sistematskog pregleda bez potrebe za daljnjim dijagnostičkim postupcima. Tijekom sistematskog pregleda postavljena je sumnja ili je utvrđeno više od 46.065 novootkrivenih bolesti ili suspektnih bolesti ili stanja kod hrvatskih branitelja, koji su upućeni su na daljnju dijagnostičku obradu i liječenje. Kod novootkrivenih bolesti i stanja prema skupinama bolesti u skladu s MKB otkriveno je najviše endokrinih bolesti i bolesti metabolizma (38,4 posto), bolesti cirkulacijskog sustava (17,6 posto), bolesti probavnog sustava (15,4), a kod 1111 branitelja postavljena je sumnja na onkološku bolest. Benić ističe kako je, s obzirom na navedene rezultate, vidljiva potreba daljnjeg provođenja Programa. Pregledi se na području Krapinsko-zagorske županije provode u suradnji s Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana koja je u ukupnom razdoblju provedbe ovog Programa osigurala preventivni sistematski pregled za ukupno 2006 hrvatskih branitelja, od čega njih 167 u ovoj godini. Svi branitelji zainteresirani za preventivni sistematski pregled mogu se javiti u Područni odjel Ministarstva hrvatskih branitelja u Krapinsko – zagorskoj županiji, direktno u Ministarstvo hrvatskih branitelja ili na e-mail: [email protected]. Benić je najavila nastavak Programa kao i proširenje liste pretraga.

Stručni timovi za psihosocijalnu podršku i pomoć

U svrhu ublažavanja okolnosti u kojima se nalaze hrvatski branitelji iz Domovinskog rata narušenog zdravstvenog stanja i članovi njihovih obitelji, Ministarstvo hrvatskih branitelja osigurava stručne timove za psihosocijalnu podršku i pomoć u okviru županijskih područnih odjela i centara za psihosocijalnu pomoć. Stručni suradnici različitih društveno-humanističkih usmjerenja (psiholozi, socijalni radnici, pravnici i psihijatri), dugi su niz godina na raspolaganju braniteljima i njihovim obiteljima, pokrivajući svojim stručnim djelovanjem široku problematiku i spektar tema u okviru sustava skrbi za braniteljsku populaciju. Uz sustav psihosocijalne podrške, Benić ističe i senzibilitet za potencijalno narušenu materijalno-ekonomsku situaciju oboljelih. Ministarstvo hrvatskih branitelja osigurava novčanu pomoć na temelju podnesenih zahtjeva Ministarstvu hrvatskih branitelja i Zakladi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Dodaje kako se svake godine raspisuje Javni poziv za financiranje projekata braniteljskih udruga koji su namijenjeni očuvanju zdravlja, preventivnim aktivnostima i promicanju zdravog načina života.

Ostali programi Ministarstva hrvatskih branitelja vezani uz očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja

Uz sustavno praćenje zdravstvenog stanja hrvatskih branitelja kroz ranije spomenutu suradnju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Program preventivnih sistematskih pregleda, Ministarstvo u suradnji s odabranim specijalnim bolnicama provodi bolničku medicinsku rehabilitaciju, osigurava liječenje u barokomori te dugotrajno liječenje s pojačanom skrbi za kronično oboljele hrvatske branitelje. Osigurava i psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć kroz primjenu Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći braniteljskoj i stradalničkoj populaciji. Načelnica Benić naglašava kako su posljednjih godina intenzivirane aktivnosti i programi usmjereni zaštiti zdravlja hrvatskih branitelja te je pokrenuto više novih projekata usmjerenih osiguranju sveobuhvatne skrbi za hrvatske branitelje poput Doma hrvatskih veterana i veteranskih centara. U veteranskim centrima provodi se niz aktivnosti poput aktivnosti očuvanja zdravlja, programi rehabilitacije, rekreacije, kineziološke aktivnosti, radne terapije, duhovne obnove, škola nepušenja itd. Program traje 21 dan, a hrvatski branitelji ga mogu koristiti zajedno sa članovima svoje obitelji.

Na kraju, Benić je još jednom pozvala sve hrvatske branitelje da se odazovu pozivu na preventivne preglede koje u potpunosti financira Ministarstvo hrvatskih branitelja kao i da im se obrate vezano uz korištenje programa u veteranskim centrima.

Nakon ljetne stanke, emitiranje emisija serijala ‘Rak nije mrak’ nastavit će se početkom rujna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba